Nebojša čović stigao u Kosovsku Mitrovicu

Šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša čović izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da će se severni deo Kosova braniti od eventualnih novih napada naoružanih albanskih grupa. ‘Ne znam da li će se danas nastaviti napadi, ali ako se nastave biće spremno dočekani, tako da je bolje da se više ne igraju. Severni deo Kosova i Metohije će se braniti, jer se narod branio i za vreme rata 1941. godine. Niko im to pravo nije uskraćivao, pa neće ni za vreme ovog fašizma koji je evidentan’, kazao je čović novinarima posle obilaska povredjenih Srba u kosovskomitrovačkoj bolnici.

čović, koji je noćas stigao u severni deo Kosovske Mitrovice, ocenio je da ‘UNMIK i Kfor nisu sposobni da uspostave red na Kosovu i Metohiji’, što su, kako je kazao, ‘pokazali za protekle četiri godine’ i da je ‘koncept multietničnosti pao u vodu’.

‘Moraju se iznaći nova rešenja koja u sebi sadrže realnost života, u smislu da postoji mržnja albanske zajednice ili pojedinaca prema srpskoj zajednici. Srbi i njihova imovina moraju se zaštiti, a ako to ne može medjunarodna zajednica, onda u pomoć treba da pozove ne onoga ko može nego ko mora. Naša vojska i policija zajedno sa medjunarodnom zajednicom to moraju’, dodao je čović.

‘Posle napada na Oblić, Kfor je izdao naredbu vojnicima da ne izlaze iz baza. Neka idu u svoje zemlje u baze’, rekao je čović i naglasio da ne podržava da se na nasilje odgovara nasiljem. On je dogadjaje u Srbiji i paljenje džamija nazvao ‘ružnim’ i istakao da se ‘crkve neće popraviti ako se zapale džamije ili obrnuto’.

‘Moramo da se organizujemo i odbranimo. To je zadatak države i svakog pojedinaca u vremenima u kojima se nalazimo’, zakljucio je čović u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici.

Nebojša čović je po dolasku u severni deo Kosovske Mitrovice razgovarao sa šefom UNMIK-a Harijem Holkerijem, saopštio je Koordinacioni centar. čović je od Holkerija zatražio ‘punu bezbednost za Srbe i njihovu imovinu, kao i za sakralne objekte Srpske pravoslavne crkve’.

čović i Holkeri dogovorili su da se održavaju stalni kontakti iz sata u sat i da se razmenjuju informacije u cilju sprečavanja nastavka napada na Srbe u pokrajini, kaže se u saopštenju.