Nastavnici JDS u Nemackoj iznenadjeni odlukom iz matice o razresenju

Odluka prosvetnih vlasti Srbije da odjednom razreše sve nastavnike Jugoslovenske dopunske škole (JDŠ) izazvala je u pocetku iznenadenje i nevericu medu nastavnicima i u Nemackoj.
Takav potez najmanje je ocekivan, pogotovo posle smanjenja iznosa školarine za JDŠ i prvih pozitivnih promena u broju obuhvacenih ucenika dopunskom nastavom na srpskom jeziku. Zbog ove odluke blokirane su i neke od planiranih aktivnosti nastavnika i ucenika Jugoslovenske dopunske nastave u Nemackoj.
Profesor LJubica Mladenovic, koordinator rada JDŠ u Nemackoj, kaže da su nastavnici od novih vlasti najmanje ocekivali ovakav radikalan potez.
– Mi smatramo da je ova odluka potez lomljenja stvari preko kolena a da se ozbiljnije niko nije bavio posledicama i štetom zbog ovakve odluke. Mi smo u Baden-Virtembergu bili na dobrom putu da se objedini nastava u Jugoslovenskoj dopunskoj školi i veronauka, jer smo ostvarili veoma dobru saradnju sa našom crkvom u Štutgartu. Sada je sve to, kao i druge aktivnosti, došlo u pitanje a neke pozitivne akcije blokirane su. U prvom redu tu mislim na Letnju školu za decu iz dijaspore u otadžbini – kaže profesor LJubica Mladenovic.

Letnja škola

– Lane smo imali lepo iskustvo sa boravkom u Sremskim Karlovcima, a ove godine umesto da to unapredimo, definitivno se odustalo od Letnje škole, jer je receno da deca treba da placaju 50 maraka po danu, uz to snose troškove puta, a potreban im je i džeparac. To je veliki izdatak za roditelje i odustali smo od Letnje škole – kaže prof. Mladenovic.

Odlukom od razrešenju svih nastavnika JDŠ, oni su dovedeni u poziciju da moraju ponovo da konkurišu za ta mesta. Veliko je pitanje u ovom casu kakav status mogu ocekivati nastavnici kojim mandat nije istekao ili oni koji su na kraju mandata. Nezadovoljstvo radom jednog dela prosvetnih radnika u JDŠ ne bi trebalo da bude razlog za ovakvu nepopularnu meru prosvetnih vlasti Srbije.
– Mogu otvoreno da kažem da ova sadašnja garnitura nastavnika u JDŠ predstavlja dobru ekipu i bojim se da li ce biti moguce da se nastavi kontinuitet dobrog dosadašnjeg rada. Smatram da ovo nije dobar put do selekcije nastavnika za rad u JDŠ, jer može se zamisliti breme problema novih nastavnika koji dodu da rade. Oni ce pocinjati od nule kao da do sada nije maltene ništa radeno. Zbog svega toga mi smo u Baden-Virtembergu u kontaktu sa Generalnim konzulatom SRJ u Štutgartu koji pokušava da pomogne u ovoj situaciji. Predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Saveta Srba u Baden-Virtembergu najavili su ovih dana svoj odlazak u Beograd na razgovore sa predstavnicima Ministarstva prosvete kako bi se našla najbolja rešenja – istice LJubica Mladenovic.