Naši stručnjaci na sajmu elektronike u Los Anđelesu

Jedan od najvećih događaja u oblasti energetske elektronike u Americi je Konferencija Ipek, koja je nedavno održana u Long Biču u Kaliforniji. To je bila prilika za kompanije i istraživače, da pokažu i ponude najbolje što imaju iz oblasti primenjenje energetske elektronike.

Među izlagačima je bilo i kompanija koje su osnovali naši ljudi koji žive u Americi, kao što je kompanija Tajfun, koju je osnovao stručnjak Ivan Čolanović zajedno sa bratom, istovremeno u Bostonu, Cirihu i u Novom Sadu.

„Ono što je zanimljivo je što već treću godinu izlažemo na ovom štandu, na ovoj konferenciji kao kompanija Tajfun. Ovo je za nas prilično važno iz više razloga. Kao prvo, došli smo da se sastanemo sa našim starim mušterijama, da vide naša nova dostignuća, a imamo i sastanke sa potencijalnim kupcima i partnerima. Moramo naći način za zajedničku saradnju i za promociju naših proizvoda na drugim marketima“, kaže Ivan Čolanović.

Posetivši sajam elektronike, Dragan Maksimović, profesor sa Univerziteta u Koloradu, preneo je svoje utiske.

„Došao sam sa svojom istraživačkom grupom, sa nekoliko studenata, da prezentujemo naše naučne radove u oblasti energetske elektronike, koji uključuju i konvertore, pretvarače velike efikasnosti, nove metode za kontrolu konvertora i korišćenje novih tranzistora koji omogućavaju bolju efikasnost tih uređaja“, kaže Dragan Maksimović.