Наш дописник из Брисела Душан Гајић гост Српског сити клуба у Лондону

Наш-дописник-из-Брисела-Душан-Гајић-гост-Српског-сити-клуба-у-Лондону

четвртак, 23.11.2023,  12:30 -> 13:10

Извор: Наташа Кочиш, Српски сити клуб

Наш дописник из Брисела Душан Гајић гост Српског сити клуба у Лондону

Српски сити клуб је, у сарадњи са Универзитетом Голдсмитс у Лондону, 20. новембра угостио Душана Гајића – новинара, аутора, продуцента и европског дописника РТС-а из Брисела.

Публика је, у препуној биоскопској сали Универзитета имала прилику да погледа Душанов филм “30 година матуре” који анализира живот једне генерације и моменте који су обележили историју Србије у протеклих 30 и кусур година. Иако је филм био о једној генерацији, и једном разреду, многи у публици су се препознали у сновима, идејама и дилемама актера на платну.

Професор Јасна Драговић-Сосо је у име Универзитета Голдсмитс поздравила све присутне и представила Душана. Након пројекције, професори др Вана Гоблот и др Александар Бркић, фантастично су водили панел-дискусију са Душаном током које су сагледали изазове матураната од 1989. до данас и са каквим наслеђем се суочавају нове генерације. Током разговора су се осврнули и на односе Србије и Европске уније, као и колика је наша одговорност као појединаца, али и друштва, сагледавајући протеклих 30 година.

Током разговора, Душан се осврнуо на разлике у ставовима родитеља и деце сагледавајући шта значи (не)успех једне генерације. Осим тога, он је анализирао и проблематику одласка – тренда који је акутни и актуелан у многим земљама Европе, укључујући чланице Европске уније, као и колико и како то утиче на Србију.

Публика је била анимирана и емотивна, постављала велики број питања о сагледавању вечите дилеме – остати или вратити се, као и како би Србија изгледала данас да сви ми нисмо отишли.

Разговор и дубља дискусија је настављена до дубоко у ноћ на организованом коктелу након пројекције.

Сагледавајући протекли период, а опет гледајући у будућност, већина се ипак сложила да треба остати оптимиста.

Detaljnije