Najmanje sedmoro ubijenih u sukobima u Mitrovici

Najmanje sedam osoba je poginulo dok je preko 200 ranjeno u neredima koji su u sredu izbili u Kosovskoj Mitrovici, javljaju svetske agencije pozivajući se na bolničke izvore u tom gradu na severu Kosova. Asošiejted pres takođe javlja da je sedam osoba poginulo – četiri Albanca i troje Srba. Bolnički izvori u južnom, albanskom delu Mitrovice rekli su AP-u da su u sukobima povređena 84 Albanca, dok je bolničko osoblje na srpskoj strani reklo da su 22 Srbina povređena, od kojih pet teško.

Jana Tučev (35) ubijena je u sredu na terasi svog stana u severnoj Kosovskoj Mitrovici, hicima iz južnog dela Mitrovice. Borivoje Spasojević je druga identifikovana srpska žrtva u oružanim sukobima koji su izbili u Kosovskoj Mitrovici. Spasojević je ubijen iz snajpera iz pravca južnog, albanskog dela Mitrovice. Mediji na albanskom jeziku u Prištini su javili da su u sukobima u Mitrovici ubijeni Feriz ćitaku i Isak Ibrahimi, ne navodeći bliže detalje. Prištinski mediji su javili da je u sukobima ubijen još jedan Albanac.

Jedanćst francuskih pripadnika Kfora povređeno je u nemirima u Kosovskoj Mitrovici, saopštio je Kfor. „Pet francuskih vojnika Kfora je ranjeno u eksploziji bombe dok su ostali povređeni kamenicama“, rekao je portparol Kfora Atanasis Zormbas.

Prema bolničkim podacima, 10 lica je teže povređeno, a 70 lakše. Sukobi Albanaca i Srba počeli su posle protesta Albanaca zbog toga što su u selu čabra kod Zubinog Potoka nađena mrtva dva albanska deteta, a jedno se vodi kao nestalo. Više hiljada Albanaca prešlo je preko mosta na Ibru, iz južnog u severni deo grada, posle čega je došlo do sukoba sa Srbima, a bilo je i povređenih. UNMIK-policija koristi šok-bombe i “suzavac”, a iz pravca južnog dela grada čula se pucnjava iz vatrenog oružja. Albanci su iz južnog dela grada prešli u deo grada kod Tri solitera, u kom skoro isključivo žive Albanci, na oko 200 metara od glavnog mosta. Na ulicama su se mogli videti Albanci sa automatskim oružjem uperenim ka severnom delu grada iz kog je pucano u više navrata.

Portparol UN policije na Kosovu Derek čepel izjavio je da je policija na severu Kosova kod sela čabra u reci Ibar pronašla tela dvojice utopljenih dečaka i da traga za telom trećeg. čepel je novinarima u Prištini rekao da istraga o ovom slučaju još nije počela, tako da se ne može utvrditi da li su deca sama upala u reku ili ih je neko prisilio na to.

Portparol kosovske Vlade Mimoza Kusari izjavila je daje održan sastanak Vlade, a kasnije će biti održan još jedan. „Premijer je pozvao sve građane Kosova i nadležne organe i institucije da se zaustavi ovo što se događa u Mitrovici. Ne bih htela da komentarišem događaje jer još nemamo sve podatke o tome šta se zbiva u čaglavici, znam samo da su Albanci protestovali zbog toga što su Srbi dva dana zaustavili saobraćaj na tom putu“, rekla je Kusari.

Premijer Kosova Bajram Redžepi zatražio je od međunarodnih vlasti – UN i NATO, da uspostave mir u Kosovskoj Mitrovici. „Zahtevamo od (međunarodnih) vlasti da drže situaciju pog kontrolom i pozabave se razlozima koji su doveli do ovih dogadjaja“, rekao je Redžepi posle posete bolnici u južnom, albanskom delu Kosovske Mitrovice.