NAJAVLJENA IZLOŽBA POZNATOG UMETNIKA SOTIROVA POBUDILA VELIKO INTERESOVANJE

U kulturnom centru u Rojsbilu kod Lucerna od 8. maja do 3. jula biće otvorena izložba slika poznatog srpskog umetnika Slobodana Sotirova koju organizuju udruženje umetnosti “ Flili-Sorenberg“, u saradnji sa fondacijom umetnosti „Herman Bejeler“, kulturnim centrom Litau i porodicom Bejeler koja spada u najveće kolekcionare Švajcarske.
Izložba će biti otvorena u petak, 8. aprila, u 20 sati, u prisustvu velikog broja zvanica.
Očekuju se ličnosti iz političkog, kulturnog i privrednog života regiona, kao i predstavnici DKP Republike Srbije iz Ciriha.
Izložbu će otvoriti organizator Herman Bejeler, a o radu umetnika Slobodana Sotirova i njegovom životnom putu prisutne će informisati dr Fedor Vujović, predsednik kulturnog udruženja „Flili-Sorenberg“.

Herman pomaže

Herman Bejeler je porodično vezan sa ruskom carskom dinastijom Romanov i čovek kome je srpski narod drag i blizak, a to sa svojom pomoći želi da pokaže.

– Raduje me dolazak našeg velikog slikara, gospodina Sotirova. Ovo nije prvi put da izlaže svoje radove u Švajcarskoj. Poslednji put bio je u mestu Flili 2005. godine. Izlagao je pre dvadesetak godina i u Sempahu i Cirihu. Naše udruženje je dalo veliki doprinos ponovnom dolasku gospodina Sotirova – ističe dr Fedor Vujović, predsednik udruženja umetnosti „Flili-Sorenberg“
Naravno tu neće izostati ni mediji domaćina – dolazak su najavili švajcarski najtiražniji dnevni list „Blik“, zatim lokalni „Lucerner cajtung“, regionalna televizija Tele Tel i mnogi drugi.
Otvaranje izložbe propratiće i muzički deo svečanosti.
Specijalni gost na otvorenju izložbe biće jedan od najvećih srpski muzičkih umetnika na violini i svetsko poznato ime – Robert Bokor. On će na violini odsvirati najlepše komade klasične muzike slovenskih naroda.

Biografija umetnika

Slobodan Sotirov je rođen 1926 godine u Pirotu, od oca Kruma, trgovca i majke Jordanke, domaćice. Kada je imao dve godine, otac se vraća u Caribrod, današnji Dimitrovgrad, gde Slobodan odrasta i provodi detinjstvo. Sa 16 godina upisuje Akademiju za likovne umetnosti u Sofiji. Godine 1951. diplomira na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Najviše slika portrete. Priredio je brojne samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu, u najvećim svetskim gradovima: Cirihu, Milanu, Rimu, Napoliju, Tokiju, Dimitrovgardu…