Надгробни споменик стар 500 година пронађен у Трстенику

Надгробни споменик чија се старина процењује на око пола миленијума нађен је на локалном гробљу у атару села Стари Трстеник, сазнају “Новости”. Идентитет покојника за сада није утврђен, али се закључује да је споменик означавао гробно место неког свештеника.

Надгробни споменик у Трстенику стра 500 година; Фото: С. Бабовић, музеј

Тим за рекогнисцирање (археолози Народног музеја Крушевац, стручњаци трстеничког музеја и антрополог) су донели одређене закључке о споменику, а антрополог Дејан Радисављевић ће научно истражити целу тему.

– Споменик је нађен поломљен и бачен, приликом рашчишћавања сеоског гробља, а делове смо затицали у пречнику од три метра – открива за “Новости” Јелена Вукчевић, историчарка музеја у Трстенику, који ради под окриљем Народног универзитета. – Обележје је у облику крста, а део од око 72 центиметра био је у земљи.

На надгробном споменику нема трагова текста, али зато има урезаних крстова, три лепе розете,траг сличан ореолу, као и урезе које подсећају на стилизовано лице. Важност открића је и у материјалу од којег је изграђен, белом студеничком мермеру.

– Осим што је веома стар и сведочи о континуитету самог насеља, споменик је значајан и што се такви не налазе често далеко од Студенице – напомиње саговорница “Новости”. – Њихов транспорт је у то време био компликован и углавном су се преносили на магарцима и коњима. На територији Трстеника за сада знамо за постојање још два слична споменика, на гробљима у селу Округлица и у Милутовцу.

Тајновито обележје је у међувремену очишћено, а спојиће га искусни каменоресци из Беле Воде,села које је познато по “пешчару” и врхунским каменоресцима. У музеју ће поушати да обезбеде средства за конзервацију.

– Откриће које је у ствари представљало на неки начин спасавање споменика, јер смо га будући да је био напуштен, и физички допремили до музеја, само нам је учврстило уверење да у дворишту наше институције направимо лапидаријум – истиче Јелена Вукчевић- У трстеничком крају постоји неколико крајпуташа из Првог светског рата који су препуштени зубу времена, можда је тренутак уложимо додатан труд и сачувамо их заувек.

Благо на 200 локалитета

Трстенички крај крије непроцењиво наслеђе за научнике. Поред неолитских локалитета Страгари и Благотин, препознатиљив је и средњевековни Јеринин град, утврђење у Грабовцу.Све то заједно, тек је делић трстеничке историје, која је због западне Мораве имала изузетан континуитет у живљењу.

Претпоставља се да у 52 месне заједнице у општини има од 150 до 200 локалитета најшире хронолошке палете! Током марта и новембра, у време када вегетација не заклања трагове, стручњаци из Трстеника,Крушевца и Београда обишли су 11 локалитета у шест месних заједница, а поред Старог Трстеника,обишли су и насељена места Риђевштица, Округлица, Грабовац, Пољна и Медвеђа.

Село богато налазима

“Потез” Трнава у Старом Трстенику, иначе, представља до сада неистражен локалитет. Стручњаци верују да је имао живот од праисторије све до данас, а тај континуитет доказују чести проналасци керамике, уломци, грнчарије, трагови подице, новчића, фибула. Овом приликом су управо на потезу који се пружа десно од пруге Крушевац-Краљево, ка Западној Морави, нашли и ручке посуде, декорисане елементе грнчарије, византијски новчић из 13.века.

Аутор: С. Бабовић

Више погледајте на Новости.рс

Извор: Новости, Магацин