Dani srpske kulture u Kranju

Srpsko kulturno društvo ,,Brdo“ iz Kranja, koje deluje u okviru Saveza srpskih društava Slovenije, organizovalo je od 22. do 25. novembra 2017. godine, tradicionalne 13. Dane srpske kulture u Kranju.

Manifestaciju je otvorila konzul Ivana Jakšić Matović, ispred Ambasade Republike Srbije u Ljubljani. Prvog dana programa, 22. novembra, predstavljeni su stari zanati kao čuvari kulturno istorijskog nasleđa a održano je i veče srpskog kulinarstva. Na početku večeri predstavila se Dragana Mijatović iz Republike Srpske, koja je izložila svoje radove ,,Zmijanskog veza“, uvrštenog na UNESKO listu svetskog kulturnog blaga. Zatim je Dragan Petrić pokazao kako se ručno izrađuju gusle, kojim materijalom i alatom.

Drugog dana programa, 23. novembra, održana je književna tribina pod nazivom ,,Znamenja srpske srednjovekovne kulture“, nakon koje je izvedena stend ap komedija Saše Pantića, glumca iz Republike Srbije.

Dana 24. novembra, održano je veče tradicionalne pesme ,,pesma roda moga“ u Kulturnom domu Stražišče dok je manifestacija je zatvorena u Kulturnom hramu Ignacija Borštnika, 25. novembra, folklornom manifestacijom ,,Razigrana mladost“.

Projekat je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije.