Na Svetog Trifuna osveštan vinograd u Sotinu

Sveti Trifun je u narodu poznat kao zaštitnik vinogradarstva, a porodica Bezbradica još od 2008. godine osveštava svoj vinograd.

– Od pravoslavnog naroda, na vukovarskom području se jedino ovde osveštava vinograd za praznik Svetog Trifuna. Već nekoliko godina slavim ovde ovaj praznik, pozovem nekoliko prijatelja i prisustvujemo osveštenju vinograda i proslavi ovog sveca. Počelo je 2008. godine kada su vinograd osveštali protojerej Miladin Spasojević koji je tu i danas te prote Ognjen Grebić i njegov otac Milenko. Ne proslavljamo svake godine, nego kada uzmognemo, ali u poslednje vreme sve učestalije – priča vlasnik OPG-a Bezbradica i domaćin slavlja, vinogradar Nikola Bezbradica.

On se vinogradarstvom bavi još od mladosti, a vinograd je nasledio od oca.

– To su bili švapski vinogradi. Moj otac ih je špricao ručno, a ja sam mu pomagao i donosio vodu. Faktički sam u tom vinogradu od rođenja, a osim ovoga imamo na još dva mesta, sve ukupno pet jutara vinograda i 11.000 čokota. Radio sam i u vukovarskoj vinariji, to mi je profesija pa sam znanje preneo i na privatni posao – kaže Bezbradica.

Drugu godinu zaredom, organizator okupljanja i slavlja u vinogradu Nikole Bezbradice je vukovarski gradski odbor Samostalne demokratske srpske stranke.

– Ovo je centralna manifestacija za područje grada Vukovara vezana za Svetog Trifuna. Preuzeli smo inicijativu da u svojoj organizaciji slavimo ovu manifestaciju kako bismo pomogli domaćinima. Ranije su to radili samostalno i samoinicijativno, ali mi treba da budemo tu prisutni i da se organizujemo u ovom broju. Malo se družimo i obeležavamo za nas veliki i važan svetac. Grad Vukovar je područje sa velikom količinom vinograda i naravno da ćemo današnji dan iskoristiti i kao priliku da probamo domaće vino – izjavio je predsednik vukovarske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke Srđan Kolar.

Čin osveštenja obavili su paroh sotinski protojerej Miladin Spasojević i paroh prve vukovarske parohije protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović.

– Dragi domaćini i okupljeni vernici, evo dana kojeg stvori Gospod da se radujemo i veselimo, da ispunimo običaje kako su to naši preci nekada činili i na dan Svetog velikomučenika i ugodnika Božijeg Trifuna dolazili i posvećivali vinograde i svoje molitve Gospodu prinosili. Upravo to danas i mi učinismo i neka Milostivi Gospod Bog primi molitve koje smo izmolili i neka da roda u ovome vinogradu i svim vinogradima – rekao je protojerej Miladin Spasojević u svom obraćanju nakon čina osveštanja.

Sveti Trifun zaštitnik vinogradara

Sveti Trifun je rođen 230 godine u Frigijskoj oblasti, području koje danas pripada Turskoj, u pobožnoj hrišćanskoj porodici. Iako je nasledio bogatstvo od svoje porodice, imao je dar da isceljuje ljude pa se njegova isceliteljska moć pročula nadaleko. Tako je izlečio i ćerku rimskoga cara koju je opseo demon. Nakon toga, došao je novi rimski car koji je bio mnogo suroviji i proganjao je Hrišćane među kojima i Trifuna. Prvo je bio mučen, ali nije hteo da se odrekne vere, a nakon toga zatočen i ubijen odrubljivanjem glave u svojoj dvadesetoj godini. Često je sve što je imao delio sa siromašnima. Bio je i vinogradar pa je zato zaštitnik vinogradarstva.

The post Na Svetog Trifuna osveštan vinograd u Sotinu appeared first on srbi hr.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.