Uz poeziju, muziku i vino u Vukovaru proslavljen Sveti Trifun

Vukovarski pododbor Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ već dvadesetak godina svečano obeležava praznik Svetog Trifuna, a tako je bilo i ovog puta. U bogatom i raznovrsnom programu publika se podsetila života i dela ovog sveca. Sadržaj je uglavnom bio posvećen onome po čemu je Sveti Trifun danas najpoznatiji, a to je njegova uloga kao zaštitnika vinara i vinove loze.

– To je tradicija Srema u kome živimo. Svi znamo da se Srem deli na „svinjski“ i na „vinski“, a mi smo negde na pola puta, a možda čak malo više naginjemo ka vinu. Jedno i drugo jako dobro idu zajedno. Znamo da je Sveti Trifun istorijska ličnost i znamo zašto je postradao. Zato što je bio hrišćanin ubio ga je car Dekije. Za svoga života pomagao je siromašnima i bio je srećan da to čini. Cara Dekija danas niko ne spominje, a mi čuvamo sećanje na Svetog Trifuna i želimo da ta tradicija živi i dalje i da je prenesemo na ove mlade koji su danas i u publici, ali i kao izvođači – ističe predsednik vukovarske Prosvjete Milenko Živković.

Publika je gotovo do kraja ispunila svečanu dvoranu rodne kuće vukovarskog nobelovca Lavoslava Ružičke i imala priliku da uživa u programu u kom su nastupili brojni učesnici. Najpre je Slobodan Nešić iz bjelobrdskog KUD-a „Jovan Jovanović Zmaj“ recitovao pesmu Đorđa Nešića „Molitva svetom Trifunu“, a zatim ispričao i nekoliko anegdota iz bjelobrdskih vinograda. Program je nastavljen horskim izvođenjem pesama Vukovarskog srpskog pevačkog društva „Javor“. Pesme su tematski bile u skladu sa praznikom pa je „Javor“ pod dirigentskom palicom horovođe Aleksandre Krtinić otpevao „Vezak je vezla“, „Simonida“, „Kad sam sinoć ovde bila“ i „Kopa cura vinograd“.

Sveti Trifun Ružička Vukovar Javor

Prigodne recitale imali su i profesorka srpskog jezika Milica Šarčević, članica Prosvjete Nevenka Lukić kao i recitatori iz vukovarske Gimnazije Đorđe Vukajlović, Milica Šarin i Uroš Antić. Poeziju o životu i vinu prekidali su kratkim muzičkim pauzama mladi harmonikaši Vanja Živanović i Nebojša Filipović koji su svirali kola i starogradske pesme.

– Ovde sam da kroz recitaciju uveličam današnji praznik, da uveličam vino i sve ono što predstavlja tradiciju našeg naroda. Recitovaću dve pesme koje govore o tome kako vino izvuče čoveka iz njegovog najvećeg očaja na jedan nivo veći od ljubavi, veći od one ljubavi muškarca i žene. Nekad i sam pišem pesme i volim da učestvujem u ovakvim programima. Znači mi to i želim da i stariji vide da u našoj generaciji ima dece koja su zainteresovana za ovako nešto i koja drže do tradicije – govori mladi recitator Uroš Antić, učenik drugog razreda matematičkog smera vukovarske Gimnazije.

Program u čast praznika Svetog Trifuna završen je muzikom, a nakon recitatora i harmonikaša, mlada vukovarska pijanistkinja Mina Guja odsvirala je na klaviru dve Šopenove kompozicije. Kada se priča o vinu, teško je izbeći tamburaše, a za ovaj deo programa bio je zadužen tamburaški orkestar „Vučedolski zvuci“ koji su nastupili zajedno sa vokalnim solistom Radio-televizije Vojvodine Živojinom Jergićem. Na samom kraju, publici su se obratili predsednik vukovarske Prosvjete Milenko Živković i predsednik Zajedničkog veća opština koje je bilo i jedan od pokrovitelja manifestacije Srđan Jeremić.

Da priča o Svetom Trifunu, vinogradima i vinima ne ostane samo priča, pobrinuli su se vinari iz Bijelog Brda koji su nakon završetka manifestacije pozvali sve zainteresovane na degustaciju bjelobrdskog vina.

The post Uz poeziju, muziku i vino u Vukovaru proslavljen Sveti Trifun appeared first on srbi hr.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.