Muzej Vuka i Dositeja u Hamburgu

U Hramu svetog arhangela Mihajla u Hamburgu, u periodu od 10. do 12. novembra, održana je dokumentarna izložba Muzeja Vuka i Dositeja iz Beograda.

Izložbu pod nazivom ,,Jezik je hranitelj naroda“, organizovala je Srpska dopunska škola ,,Jovan Jovanović Zmaj“ iz Hamburga, uz podršku Generalnog konzulata Republike Srbije u Hamburgu i srpske crkvene opštine u Hamburgu. Postavka izložbe sastojala se od dvadeset panoa sa tekstovima i fotografijama koje dočaravaju život i rad Vuka Stefanovića Karadzića i Dositeja Obradovića. Posetioci su pored fotografija njihovih knjiga, pisama i ličnih predmeta, imali priliku da prisustvuju radionicama za decu, kao i predavanju za odrasle, sa posebnim osvrtom na vezu ova dva velikana sa nemačkim govornim područjem i prijateljstvom sa braćom Grim i Johanom Volfgangom Geteom.

Izložba je otvorena obraćanjem predstavnika Muzeja Vuka i Dositeja, kao i predsednika Saveta roditelja, uz program koji su izveli učenici dopunske škole na srpskom jeziku i folklorno društvo ,,Mladost“ iz Hamburga. Pored učenika dopunske škole i  njihovih roditelja, koji su bili najbrojniji posetioci i kojima je ova izložba bila prvenstveno namenjena, takođe su prisustvovali i drugi predstavnici srpske dijaspore, crkvene opštine kao i kolektiv Generalnog konzulata u Hamburgu.

Nakon Hamburga, planirano je da izložba bude prosleđena dopunskoj školi u Štutgartu gde će biti postavljena u februaru 2018. godine.