MUSLIMANA 4,3 MILIONA

Najnovije istraživanje, rađeno po nalogu nemačkog MUP-a, pokazalo je da u zemlji živi daleko više muslimana nego što se pretpostavljalo. Do sada se računalo sa maksimalno 3,5 miliona, dok poslednja cifra iznosi 4,3 miliona stanovnika muslimanske veroispovesti, što je pet procenata od ukupnog broja stanovništva.

Istraživanje je rađeno u svetlu predstojeće Nemačke islamske konferencije i obuhvatilo je 6.000 stranaca starijih od 16 godina. Studija je takođe pokazala da skoro polovina njih ima nemački pasoš. Najveći broj muslimana (2,5 miliona) dolazi iz Turske, a zatim iz južnoistočne Evrope, sa Bliskog istoka i iz severne Afrike. Trećina pripada sunitima, a sedam odsto šiitima. Religija dominira posebno kod turskih i afričkih muslimana, koji se strogo pridržavaju religioznih običaja i režima ishrane, što nije slučaj sa onima koji dolaze iz Irana i centralne Azije.

Nošenje marama je svojstveno, pre svega, ženama prve generacije doseljenika, dok ih u drugoj generaciji nosi svega 17 odsto. Oko 10 procenata muslimanskih učenika ne učestvuje u mešovitoj sportskoj nastavi i ekskurzijama. Takođe, tri od četiri muslimana žele uvođenje islamske religije u nastavu. Dok se u jezičkoj integraciji pokazuju deficiti,
socijalna integracija muslimana je mnogo uspešnija. Problem je i dalje nizak obrazovni nivo ove religiozne grupacije.