„Morava“ i Benđo na velikoj sceni

 

Već po tradiciji, i folklorne grupe iz Melburna predstaviće se ovog vikenda na Srpskom festivalu u Sidneju. Iz glavnog grada Viktorije još juče su organizovano pošli članovi folklorne grupe „Morava“ iz crkve Sveti Đorđe iz Sent Albansa i Benđo Akademije iz Jaravila.

– Folklorna grupa „Morava“ iz Sent Albansa pošla je u Sidnej sa svojom najvećom folklornom grupom, koja ima 16 igrača – kaže za „Vesti“ vođa folklorne grupe, gospođa Vesna Stajić-Đukić.

Upoznaće vršnjake

Njihov nastup planiran je za sutra i predstaviće se igrama iz Dimitrogvrada i Ponišavlja.

– Deca su veoma uzbuđena jer je nekima prvi put da učestvuju na Srpskom festivalu u Sidneju. Drago nam je da smo deo jednog tako velikog skupa i da ćemo biti u prilici da pokazemo naše koreografije koje su naši koreografi Marijana, Nikola, Tamara i Dimitria pripremili uz pomoć ostalih igrača – ponosno je najavila Vesna Stajić-Đukić.

Inače, igrači Morave su sa nestrpljenjem očekivali da se tokom festivala upoznaju sa svojim vršjacima i folklornim grupama, a nadaju se da će se na sličnom festivalu koji oni planiraju da organizuju u Melburnu, odazvati i mnoge grupe iz drugih gradova u Australiji.

Uzbuđenje pred nastup: Članovi „Morave“

I igra i pesma

Od umetničkog direktora Benđo Akademije saznajemo da su oni u Sidnej doputovali još sinoć i da će se tokom dana predstaviti posetiocima Festivala. Ovo je, inače, prvi put da su članovi Benđo Akademije učesnici ovog tradicionalnog događaja, ali i njhovo prvo predstavljanje široj srpskoj zajednici, pošto do sada nisu imali priliku da nastupaju na ovakvim manifestacijama. Deca iz akademije su kao poslasticu najavili njihovo izvođenje srpskih narodnih i patriotskih pesama koje su naučila sa njihovom profesorkom i dirigentom Sanjom Drljačom.

– Biće to kolaž narodnih pesama, uz pratnju orkestra u sastavu: Damir Stojić (frula), Nikola Stojanović (tapan), Krstomir Dušanović (harmonika), Nikolče Zaceski (član Nacionalnog ansambla Tanec iz Skoplja). Predstavićemo se srpskim igrama iz Kumanovskog polja – kaže Slobodan Benđo.

Treći član KUD Prelo

Srpsku zajednicu iz Melburna na Festivalu u Sidneju će predstavljati i KUD Prelo, poznato po negovanju etno muzike sa prostora Balkana.

Dogodine duži nastup

Slobodan Benđo, osnivač i umetnički direktor Benđo Akademije, izrazio je nadu da će naredne godine imati mogućnost da se predstave dužim nastupom.

– Pošto dolazimo sa okestrom i igračkim ansamblom, a kao takvi smo jedisntveni u Australiji, verujemo da će organizator uočiti naš kvalitet i naredne godine nam dati širi prostor na Festivalu – zaključio je Benđo.

Чланак „Morava“ i Benđo na velikoj sceni се појављује прво на Vesti online.

Original Article