Монографија бележи 40 рада Српске националне академије у Канади

Монографија-бележи-40-рада-Српске-националне-академије-у-Канади

 

Генерални конзулат Републике Србије у Канади богатији је за још једну књигу која представља подухват од значаја не само за канадски простор, него и за историју целокупне српске дијаспоре.

Монографију поводом 40 година рада и постојања Српске националне академије у Канади, у име Конзулата Републике Србије примио је генерални конзул Републике Србије у Канади Небојша Татомир.

Књигу је испред Културно-просветне заједнице Србије, нашем конзулу, уручио Живорад Жика Ајдачић.

„Био сам изненађен позитивно да је један такав пројекат урађен као зборник за 40 година шта је Академија учинила“, рекао је Живорад Жика Ајдачић, генерални секретар Културно-просветне заједнице Србије.

Српска национална академија (СНА) је у свеукупној српској дијаспори јединствена иселјеничка организација, која је заслужила презентацију свога рада кроз једно овакву обимну, озбиљну, а као издање монументалну монографију, која је обухватила 40 година ангажовања Академије на пољу очувању српске националне културе.

„Српска дијаспора у Канади је бројна и морам да кажем, врло активна, а СНА је једна од најстаријих и традиционалних организација у Канади. Између осталог, издала је и књиге и на енглеском језику, што је врло битно, да људи и у Канади могу бити упознати са неким активностима Србије, 140 година дипломатских односа између САД и Србије, 100 година од Првог светског рата…“, каже Небојша Татомир, генерални конзул Републике Србије у Канади.

Садашњи председник СНА Жарко Брестовац, добитник је многобројних награда за свој хуманитарни рад и Златне медаље за заслуге председника Србије Александра Вучића.

„Књигу коју смо издали „40 година рада Српске националне академије, уредници су Рајко Радојевић и Радован Гајић, издата је у Србији, двојезично – и на српском и на енглеском, да могу и странци да виде о чему се ради“, каже Брестовац.

„Ово је мало повећа и потешка књига, али мислим да смо и Рајко и ја осетили стварно тежину и величину рада од 40 година свих људи који су овде били укључени. Свако ко узме ову књигу, видеће шта смо радили, и они пре нас. 1981. године група интелектуалаца је основала ову Академију баш са идејом научно-културне сарадње са Србијом“, каже Радован Гајић.

Монографија има веома значајан моменат у раду СНА у Канади. Кроз њу, читаоци ће моћи да се упознају са радом ове организације која кроз деценије представља јединствени замах на очувању српског националног идентитета у дијаспори.

Detaljnije