Mladost ponosna na svoje poreklo

mladost-ponosna-na-svoje-poreklo

Vesti

Dan Harmonije u Srednjoj školi Bosli Park

Širom Australije se ove nedelje obeležavala Multikulturalna nedelja ili Nedelja harmonije.

Tradicionalno, različiti događaji koji slave raznolikost i multikulturalnost održavaju se u sedmici koja obuhvata 21. mart, dan posvećen stremljenju ka skladnom suživotu mnogobrojnih naroda koji nastanjuju australijsko podneblje – Dan harmonije.

Na Koledžu Sveti Sava sve je bilo u znaku tradicionalnih nošnji i narandžaste boje koja simbolizuje Dan harmonije

Na Koledžu Sveti Sava, prvoj zvaničnoj školi srpske zajednice na Petom kontinentu, u sredu je vladala svečarska atmosfera.

Đaci su došli u školu ili u narodnim nošnjama, ili u majicama i dresovima sa obeležjima Srbije i srpskih klubova. I deca drugog porekla, a Koledž pohađaju i mališani iz grčke, makedonske i drugih zajednica, takođe su nosili obeležja koja su pokazivala odakle potiču.

Raznolikost i zajedništvo prikazani u đačkom radu

Decu su posebno oduševile učiteljice koje su se za ovu priliku obukle u narodne nošnje i na najlepši način doprinele obeležavanju raznolikosti i tradicije.

Pored crteža koji simbolizuju Dan harmonije, đaci su učili da igraju i narodne igre, a naročito je zanimljivo bilo u kuhinji, gde su zajedničkim snagama pravili kulinarske specijalitete.

Crtanje i bojenje srpske zastave

Među mnogim školama u kojima je poseban prostor posvećen srpskoj tradiciji i nasleđu, izdvojila se Srednja škola Bosli Park, u istoimenom predgrađu na zapadu Sidneja.

Svaki od pet radnih dana u nedelji protekao je u znaku jedne od zajednica koje imaju najveću zastupljenost u ovoj školi, a sreda je bila posvećena srpskoj tradiciji i nasleđu.

U kuhinji Koledža Sveti Sava đaci su učili kako se priprema pita

U ostalim danima slavila se aboridžinska kultura, uatim kineska, asirijska, a jedan dan je izdvojen da se zajednički predstave učenici iz više pacifičkih ostrvskih zemalja.

Kako je sreda bila dan rezervisan za srpsku tradiciju, u prethodnim danima su učenici srpskog porekla od sedmog do 12. razreda vredno uvežbavali nastup kojim su pokazali da koliko su ponosni na svoje poreklo.

Srpska deca igraju kolo u sidnejskoj Srednjoj školi Bosli Park

Oni su u školskom dvorištu izveli neke od tradicionalnih folklornih igara i pesama, a sve je bilo začinjeno zvucima harmonike, koju je svirao Luka Rajković.

Tako su svi ostali đacu u školi Bosli Park imali priliku da vide, čuju i dožive deo folklornog i muzičkog nasleđa našeg naroda.

Srpski đaci ispred škole Bosli Park

Dani harmonije su ne samo na zapadu Sidneja, već i na drugim događajima širom zemlje, na najlepši način iskorišćeni da se širokoj australijskoj zajednici predstavi bogatstvo srpske tradicije i kulture.

Srpski đaci su i u drugim školama, u Melburnu, Adelajdu, Brizbejnu i Pertu, ponosno nosili narodne nošnje, pevali pesme i igrali igre iz svoje postojbine.

Na Koledžu Sent Džordž u Adelajdu su svi razdragano pozirali sa tablom na kojoj su sami napisali “Srbija“ – najpre na latinici, a zatim i na ćirilici.

Bolji način za promociju naše zajednice i našeg bogatog nasleđa u Australiji nije se mogao ni zamisliti.

Hiljade devojčica i dečaka ponosnih na svoje poreklo i srećnih da svu tu bogatu tradiciju i prikažu drugima, najveći je zalog za budućnost srpskog naroda na ovim prostorima.

Detaljnije