Ministar Đorđević najavio strategiju za povratak obrazovanih mladih ljudi u Srbiju

by Urednik

“Ukoliko Vlada usvoji predlog te strategije, uradiće se akcioni plan koji sa konkretnim rešenjima, koji bi mogao da bude završen do sredine naredne godine”, kazao je Đorđević novinarima u pauzi razgovora sa studentima koji studiraju u inostranstvu iz Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI).

On je kazao da je takav plan nužno napraviti što pre, kako Srbija ne bi došla u situaciju, poput recimo Hrvatske, da po ulasku u EU dodje do velikog talasa migracije, kada nikakve naknadne mere ne bi mogle da pomognu.

Đorđević je naveo da je za sada razmatrano iskustvo Izraela i Finske.

Kako je objasnio, prema iskustvu Finske, program pomoći države se odnosio na one studente koji imaju viziju i izdvajaju se od drugih po svojim veštinama i koje je država po završetku studija zapošljavala u domaćim kompanijama srednje veličine i davala im godinu do dve dana najveću platu koju bi mogli da zarađuju u inostranstvu.

“U 100 odsto slučejeva oni su i posle toga ostajali u tim firmama, poslodavci su nastavljali da im daju veliku platu, jer je korist od njihovog angažovanja za kompaniju bila isplativa”, kazao je on i dodao da se takvo ulaganje državi vraća u pet puta većem obimu.

Cilj današnjeg sastanka, prema njegovim rečima, bio je da studenti postave pitanja predstavnicima ministarstva, ali i da se upoznaju sa onim što radi vlada Srbije za studente koji studiraju u inostranstvu.

Kako je dodao, ideja Ministarstva je da predstavnici OSSI učestvuju u radu Koordinacionog tela za ekonomske migracije.

“Njihovo iskustvo nam je dragoceno”, kazao je Đoređević i naveo da želi da sasluša razloge studenata koji žele da se vrate u zemlju, ali i onih koji to ne žele, kako bi strategija i akcioni plan bili uspešni.

Predsednik OSSI Aleksandar Ljubomirović kazao je da je ta organizacija studenata ove godine pokrenula jedan od najznačajnijih programa “Possibility” sa željom da članovi organizacije obavljaju praksu u Srbiji, a kasnije se i zaposle u zemlji.

“Stupili smo u kontakt sa 30 privatnih firmu u Srbiji sa željom da studenti obavljaju stručne prakse i da se kasnije možda zaposle u tim firmama”, kazao je on i dodao da će uskoro početi razgovore i sa državnim institucijama.

Za sada je svih 30 mesta za stručne prakse popunjeno, a kako je dodao, naredne godine se nada da će u saradnji i sa javnim sektorom biti omogućena praksa za 130 studenata.

Ljubomirović smatra da članovi OSSI mogu da doprinesu radu Koordinacionog tela za praćenje ekonomskih migracija i izrazio zadovoljstvo što je Vlada prepoznala značaj njihovog učešća u tom timu.

“Tu smo da pomognemo i predložimo razne ideje, bilo da se radi o nostrifikaciji diploma ili pri pisanju zakona”, rekao je on.

Jedan od predloga, kako je naveo, je i da se Dositejevu stipendiju ubuduće dodeljuje ne samo studentima koji barem jednu godinu školovanja završe u Srbiji, već da bude dostupna i onima koji čitavo školovanje provedu u inostranstvu.

Ljubomirović je objasnio da je sličan podsticaj 60-ih i 70-ih godina prošlog veka imao i Singapur za svoje studente i da je to dalo dobre rezultate.

On smatra da bi ukidanje ograničenja za Dositejevu stipendiju dodatno podstaklo ljude da odu na školovanje, ali da se vrate, zaposle i pomognu svojoj zemlji.

Prema njegovim rečima, trenutno se ne zna tačan broj studenata iz Srbije koji studiraju u inostranstvu.

“Prema proceni OSSI, koja okuplja oko 10.000 tih studenata, jeste da ih ima najmanje 30.000, a možda i više”, kazao je Ljubomirović.

Prema anketi, koju je OSSI uradio početkom ove godine, a u kojoj je do sada učestvovalo više od 1.000 studenata iz Srbije koji studiraju u inostranstvu, oko 70 odsto njih bi želelo da se nakon završetka školovanje vrati u zemlju.

“U Srbiju želi da se vrati 70 odsto studenata, ali plaši se tog koraka zbog nedostatka kontakata, iskustva, loše materijalne situacije”, rekao je Ljubomirović i ocenio da bi uspeh bio da se merama države za početak pomogne povratak i pet i dest odsto tih studenata.

Kako je dodao, onih 30 odsto koji ne žele da se vrate kao razloge su naveli finansijsku situaciju, nestabilne ekonomske i druge prilike u zemlji.

Ljubomirović je kazao da ne sumnja u ozbiljne namere vlade Srbije, jer su studenti koji se školuju u inostranstvu “ozbiljan resurs” države, navodeći da se pomaci vide, ali da u OSSi “tek očekuju ono pravo”.

Original Article

Related Posts