Mijailo tužio šefove zatvora

Mijailo Mijailović, osuđenik na doživotnu robiju za ubistvo švedske ministarke Ane Lind, prijavio je dvojicu šefova zatvora vladinom predstavniku za pravosuđe.
Šefovi švedskog zatvora „Kumla“, u kojem Mijailović izdržava kaznu, promenili su svoju raniju odluku i zabranili novinarima švedske državne televizije da ga posete. U obrazloženju odluke i odgovoru Mijailu stoji: „Ti si sada psihički slab i skoro si stigao iz psihijatrijske klinike. Niko ne može primati posete koje mogu da ugroze sigurnost zatvora.“
Dalje se navodi da nisu dobrodošle posete koje mogu da spreče prilagođavanje zatvorenika društvenoj zajednici ili koje mogu da budu štetne, kako za samog zatvorenika tako i za druge.

Hapšenje

Šef istrage Leif Jenekvist, koji je naredio hapšenje Mijaila Mijailovića, sam opisuje najdramtičnije trenutke:
„Teleskopske stepenice su izvučene sa prednje i zadnje strane i interventna policija se popela do trećeg sprata na kojem se nalazio stan. Uskočili su na balkon i blokirali prozor spavaće sobe. Mijailo ulazi odlučno i brzo iz sobe u hodnik sa podignutim rukama. Izgledalo je kao da je jedva čekao da se to desi. Policajac mu je stavio lisice na ruke i sproveo ga napolje, gde su ih čekali civilni automobili. Za njim su odvedeni njegov otac i sestra. Stan je ostavljen prazan, ali pod nadzorom, jer su spoljašnja vrata bila uništena i uskoro je trebalo izvršiti veliko tehničko ispitivanje.“

U prijavi vladinom predstavniku za pravosuđe, Mijailović smatra da šefovi nemaju medicinsko znanje i da se „igraju doktora“. Nešto ranije je u psihijatrijskoj klinici u Sundsvalu, gde je bio na kraćem lečenju, protiv njega podignuta policijska prijava zbog nanošenja težih telesnih povreda jednom 60-godišnjem pacijentu, o čemu su „Vesti“ pisale.
Iako je Mijailo ubio Anu Lind u septembru 2003. godine, njegovo ime se još često pojavljuje na naslovnim stranama švedskih novina. Za kratko vreme izašla je druga knjiga u kojoj je Mijailović glavni akter. Ovog puta reč je o dokumentarnoj knjizi o ubistvu Ane Lind koju je napisao šef istrage, rukovodilac hvatanja Mijailovića. Delo je izazvalo ogromnu pažnju. Pored do sada neobjavljenih detalja istrage, autor Leif Jenekvist objašnjava zašto je Mijailo ubio Lindovu.

„Mijailo Mijailović je ubio Anu Lind zato što je smatrao da je ona superiorna i opasna žena“, piše Jenekvist i dodaje: „On je ubadao nožem zato što je mislio da ona to zaslužuje“.
„Mijailo je viđao Lindovu na oglasnim tablama po celom gradu. Ona je bila simbol države i izgledala je veoma jako i zadovoljno, a on je bio totalna suprotnost“, piše kriminalistički inspektor Jenekvist i objašnjava da je Mijailo hteo da se osveti društvu i da je tu osvetu preneo na Anu Lind.

Autor navodi da je pre Mijailovića uhapšen jedan 35-godišnji Šveđanin koji sada traži milionsku odštetu od medija jer su ga bez suđenja proglasili krivim. „Istovremeno dok je 35-godišnjak bio u pritvoru, pojavilo se Mijailovo ime više puta“, kaže Jenekvist i dodaje: „Na kraju smo shvatili da moramo da ga nadgledamo. Dobili smo raport da je veoma napeto u kući porodice Mijailović. Međutim, sve dok smo držali 35-godišnjaka i dok je postojala velika sumnja da je on počinio zločin, nismo mogli da uhapsimo Mijaila. Iz početka su postojale samo neproverene glasine protiv njega i bili smo prinuđeni da pronađemo dokaze. Zato smo se odlučili da uporedimo uzorke Mijailove krvi koji su uzeti kada je rođen. Analiza je pokazala da se Mijailovićev DNK nalazi na kačketu. To je značilo da smo pronašli ubicu.“
Na pitanje šta misle njegove kolege policajci o tome što je napisao knjigu u kojoj ih pominje po imenima, Jenekvist kaže:
– U policijskoj stanici je zavladao muk kada su čuli da je knjiga izašla, pa sam se i sam prepao, jer mi je jako stalo šta će da kažu.