Mališani pevali “Višnjičicu”

Kulturno-umetničko društvo Fokus iz Tićina uspešno je završilo i svoj drugi projekat i tako pokazalo da iako je mlado udruženje, svojim trudom i originalim idejama, uspeva ono što polazi za rukom samo iskusnim profesionalcima.

Uspeli su da ostvare projekat Muzikom do jezika, koji je finale imao na završnom koncertu u Luganu u okviru Dana srpske kulture. Poduhvat je zamišljen tako da kroz nekoliko višednevnih radionica, ostavljenog materijala i jednog ili više poziva preko Skajpa, deca, uzrasta od pet do 14 godina, spreme 10 tradicionalnih srpskih pesama.

Obuhvaćena su deca srpskih dopunskih škola iz tri grada Lokarna, Belincone i Lugana. Ima ih četrdesetak, a polovina je učestvovala.

– Ovaj projekat nije osmišljen s visokim umetničkim pretenzijima već iz potrebe da se očuva jezik, sačuva pismo, približi nematerijalno kulturno bogatstvo i učvrsti srpski nacionalni identitet. A potom da se sve to pokaže Švajcarcima i time doprinese boljem razumevanju, interakciji i intelektualnoj saradnji – kaže Tatjana Radić Milutinović, autorka projekta.

Sva deca su vredno i marljivo vežbala, redovno dolazila na probe, a glavni pedagog bila je Mirjana M. Tadić, profesorka harmonike na Konzervatorijumu u Luganu. Pomogle su joj Tatjana Radić Milutinović, predsednica KUD-a Fokus Nadežda Rosarno Starović, kao i učitelj Radoslav Anđelković.

– Mirjana je izabrala 10 pesama koje su deo srpske tradicionalne muzike, isprva je planirano da radimo stariju i noviju seosku tradiciju, ali smo kasnije ipak odlučili da izaberemo pesme koje su možda slušljivije za naše male pevače i lakše za usvajanje zbog dinamika proba i kratkog vremenskog perioda do nastupa kao što su, na primer, “Višnjičica rod rodila” ili “Kiša pada dole na livade”. Naše mališane je na instrumentima pratila vokalno-instrumentalna grupa RUNO iz Vrnjačke Banje – objašnjava Nadežda Rosarno Starović.

Razbili tremu

Najbolje atmosferu priprema i završnog koncerta opisuju sami mališani, koji su se na početku stideli, dok su su na kraju bili oduševljeni što nastupaju sa grupom RUNO.

– Naša baka i mama su nam pomogle da naučimo tekstove, a učiteljica na je pomogla da ih razumemo. Na početku smo mislile da će biti i teško i ružno, ali smo na kraju bile veoma zadovoljne – kažu sestre, devetogodišnja Luna i sedmogodišnja Anita.

Luna ističe da bi volela da i dalje peva u horu i na koncertima, što neće biti problem, pošto, kako najavljuju iz Fokusa, nastavak sledi.

Чланак Mališani pevali “Višnjičicu” се појављује прво на Vesti online.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.