Mališani ambasadori naše kulture

malisani-ambasadori-nase-kulture

Lična arhiva

POKAZALI SVOJE TALENTE: Učesnici priredbe sa Sanjom Damnjanović (levo) i Dragicom Šreder (desno)

U svečanoj sali Gradske kuće u Hildenu nedavno je prvi put održana Smotra dečjeg stvaralaštva.

Manifestaciju je organizovalo Jugoslovensko-nemačko kulturno udruženje iz Hildena uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, i uz pomoć gradske uprave. Predsednica udruženja Dragica Šreder otvorila je program i druženje, a vicekonzul Jelena Rodić pozdravila je učesnike i goste. Sanja Damnjanović, koja je u okrilju ovog udruženja učiteljica Škole ćirilice i naših običaja, vodila je program u kome su učestvovala deca iz Hildena, Diseldorfa, Esena, Kelna i okolnih gradova. Radost mališana, njih oko 30, tako i brojne publike bila je neizmerna zbog ukazane mogućnosti da se na tako važnom mestu deca predstave kao ambasadori našeg jezika i naše kulture.

Publika uživala u zvucima gitare Mile Damnjanović

Pesmom velikana srpskog dečjeg pesništva Čika Jove Zmaja, “Ala je lep ovaj svet”, koju je recitovao Aleksandar Rašeta, potekla je reka dečjih znanja i talenata. Nizale su se naizmenično recitacije, muzičke kompozicije, ples i razgovori sa decom učesnicima jer želja je bila da se deca predstave i kažu nešto o sebi.

Braća Subanović glumili, Aleksandar recitovao

Salom su zvonko odjekivale Zmajeve pesme, pesme Radovića, Lukića, Ršumovića i Popadića. Svirane su kompozicije na violini, gitari i klaviru. Publici su se predstavile dve učenice profesora klavira iz Diseldorfa, Božidara Jovanovića – Lena Samara i Meri Mitrović koja je pevala pesmu “Marijo ćero, mori”, uz klavirsku pratnju profesora Jovanovića.

SVIRALA KLAVIR: Lena Samara

Program je bio i predavački i interaktivan, na trenutke i spontan tako da je svečana sala bila ispunjena znatiželjom, ponosom i radošću. Sa posebnom pažnjom istaknut je značaj našeg folklornog nasleđa i uvrštavanje kola na listu Uneska kao zaštićenog nematerijalnog dobra, a deca mlađeg uzrasta su se uhvatila u kolo u društvu Pavla Aničića, umetničkog rukovodioca ansambla Moravac iz Diseldorfa, i zaigrala “Moravac” uz gitarsku pratnju Darija Maletina. Devojčica Petra Aničić, članica Moravca, predstavila je prisutnima narodnu nošnju i njene osnovne delove.

Filip, Ana i Luka sa učiteljicom

O smotri i njenoj usmerenosti na međusobnu saradnju Sanja Damnjanović rekla je za “Vesti”:

– Želja je bila da ova manifestacija poveže ljude koji imaju isti cilj i volju ka usmeravanju dece na očuvanje srpskog jezika, kulture i tradicije.

Napuštajući svečanu salu Gradske kuće Hildena deca su deleći radost međusobno, sa roditeljima i organizatorima, ponela u rukama i poklončiće – među njima i prelepe knjige iz edicije “Deca čitaju srpsku istoriju”.

Pozorištance za ponos

Učiteljica Sanja kaže da im je velika čast što su se predstavila deca koja su aktivni članovi Pozorištanca “Sveti Stefan”, čije je sedište u našoj crkvi u Esenu.

MUZIČKI DUO: Natalija Tošić i Miloš Ivančević

– Od 2017. godine kad su osnovani beleže brojne aktivnosti, priređuju programe za velike crkvene praznike, muzičke aranžmane i prigodne predstave. Osnovani su na inicijativu roditelja koji osmišljavaju sve aktivnosti. Svojim zanimljivim sadržajem su privukli puno talentovane dece. Kao takvi su potpuno jedinstveni na ovim prostorima i šire – ističe učiteljica Sanja.

Mama Jelena Naumovski je dovela ćerku Dunju i sina Danila. Svako od njih je recitovao po jednu pesmu Nedeljka Popadića. Takođe su brat i sestra pevali uz muzičku pratnju prijatelja iz Pozorištanca, Natalije i Miloša.

RECITOVALI: Dunja i Danilo Naumovski

Tata Dragan Tošić je došao sa ćerkom Natalijom koja je svirala violinu. Od članova Pozorištanca su još bili, brat i sestra Ivančević, Miloš koji je svirao klavir i Milana koja sa ljubavlju prati rad Pozorištanca i uređuje njihove stranice na društvenim mrežama.

Lakše učenje azbuke

Učiteljica Sanja Damnjanović je predstavila inovativni didaktički materijal za učenje azbuke koji je u decembru 2023. u Beogradu dobio nagradu Igračka sa svrhom. Prema njenim rečima to je veoma jednostavan i zabavan materijal za učenje azbuke.

ZANIMLjIVO: Anastasija i Lea slagale slova

Govoreći o značaju učenja srpskog jezika i ćiriličnog pisma Dragica Šreder se prisetila načina učenja azbuke iz doba njenog školovanja i izrecitovala čuvenu pesmu “Avram, Bogdan, vodu, gazi…”.

Mostovi među narodima

Predsednica Jugoslovensko-nemačkog kulturnog udruženja Hilden osvrnula se ukratko na višedecenijske aktivnosti društva.

– Još daleke 1995. organizovali smo humanitarnu pomoć namenjenu našim ljudima u otadžbini, a sada se uglavnom bavimo kulturom. Naše književne večeri održavaju se tradicionalno u martu i oktobru. Internacionalni autori predstavljaju se na srpskom i nemačkom jeziku. Pravimo mostove između kultura našim dvojezičnim antologijama. Do sada ih je šest izašlo, i to sa autorima iz čitavog sveta. Imamo i Školu ćirilice i naših običaja. Grad Hilden nam je dao učionicu, ali kako je priličan broj zainteresovane dece sa šireg područja, imamo i onlajn varijantu – ističe Dragica Šreder.

Detaljnije