Makron raspustio Narodnu skupštinu nakog što je njegova stranka izgubila na Evropskim izborima – Avala News

makron-raspustio-narodnu-skupstinu-nakog-sto-je-njegova-stranka-izgubila-na-evropskim-izborima-–-avala-news
Makron raspustio Narodnu skupštinu nakog što je njegova stranka izgubila na Evropskim izborima – Avala News

izvor: printscreen

Francuski predsednik Emmanuel Macron raspisao je vanredne parlamentarne izbore nakon što je stranka krajnje desnice, Nacionalno okupljanje, koju je osnovala Marine Le Pen, osvojila najviše glasova na izborima za Evropski parlament, prenosi francuski portal BFMTV.

„Ozbiljnu“ i „tešku“ odluku, francuski predsednik saopštio je u televizijskom obraćanju iz Jelisejske palate sat vremena pošto je glasanje za Evropski parlament zatvoreno, a preliminarni rezultati saopšteni.

Vratite se na birališta

„Nakon obavljenih konsultacija predviđenih članom 12. našeg Ustava, odlučio sam da vam glasanjem vratim izbor naše parlamentarne budućnosti. Stoga večeras rapuštam Narodnu skupstinu“, izjavio je šef države u televizijskom govoru.

Vanredni parlamentarni izbori biće održani 30. juna i 7. jula.

“Uskoro ću potpisati dekret o raspisivanju parlamentarnih izbora koji će se održati 30. juna za prvi krug i 7. jula za drugi krug“, rekao je on.

“Nije dobar rezultat”

Ishod evropskih izbora “nije dobar rezultat za stranke koje brane Evropu […] porast nacionalista i demagoga je opasnost za našu naciju”, dodao je on. U nedelju uveče, predsednik je okupio sve članove Vlade u Jeliseju.

Nekoliko minuta ranije, mladi lider Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela pozvao otvoreno Makrona da raspusti parlament i raspiše vanredne izbore.

„Predsednik Republike ne može da ostane gluv na poruku koju su večeras poslali Francuzi“, izjavio je on, kada su objavljeni prvi rezultati.

Odluku Emanuela Makrona da raspusti Skupštinu “pozdravila” je Marin Le Pen nakon predsedničkog obraćanja. Šefica poslanika RN (Nacionalni Savez) u Skupštini saopštila je da je njena partija „spremna da izvrši vlast“ ako joj Francuzi „veruju“.

Kako prenosi portal N1, krajnje desničarska partija Nacionalno okupljanje Marin le Pen dobila je daleko najviše glasova (31,5%) u Francuskoj pošto su glasači širom Evropske unije birali svoje članove Evropskog parlamenta. Makronova koalicija je na drugom mestu, sa 15,2 procenata, ispred Socijalističke partije koja je osvojila 14 posto glasova. Levičarska stranka Nepokorena Francuska koju vodi Žan-Lik Melanšon dobila je 8,7 odsto, a Republikanci 7,2 odsto, pokazuju izlazne ankete.

Ovo je ujedno i najbolji učinak liste na evropskim izborima i najbolja razlika u odnosu na drugu listu u poslednjih 40 godina, najbolji rezultat još od 1988. godine (kada je François Mitterrand na predsedničkim izborima sakupio 34,10%). I možda čak i rekord po broju glasova koje je prikupio RN (Nacionalni savez) tokom glasanja.

About The Author

Originalni tekst