MAJSKI SUSRETI SA DIJASPOROM U UROVICI

Na već tradicijonalnoj smotri izvornog narodnog stvaralaštva, koju je iniciralo Evropsko udruženje prijatelja Urovice iz Beča, nastupilo je šest kulturno-umetničkih društava, među kojima i gosti iz Turnu Severina iz Rumunije. Susret je bio prilika i za dogovor o novim akcijama za razvoj i unapređenje ovog krajinskog gastarbajterskog sela
Urovica, krajinsko gastarbajtersko selo kod Negotina bilo je četvrti put domaćin manifestacije izvornog narodnog stvaralaštva, nazvane „Majske svečanosti“, kojoj je prisustvovao i veliki broj naših zemljaka iz ovog sela koji žive i rade u zemljama zapadne Evrope. Pored domaćeg ansambla učestvovalo je još pet kulturno-umetničkih društava iz Mustapića, Rudne Glave, Bukovča, Jabukovca, a manifestacija je zadržala i međunarodni karakter, jer su na njoj nastupili i gosti iz susedne Rumunije iz Turnu Severina. Manifestaciju su organizovali Evropsko udruženje prijatelja „Urovica“ koje deluje u Beču, Mesna zajednica Urovica i Osnovnom školom „Branislav Nušić“ iz ovog sela.

Posetili zemljake

Pre nekoliko meseci članovi Kulturno-umetničkog društva „Urovica“ iz Urovice zajedno s predstavnicima ove Mesne zajednice boravili su u Beču kao gosti Evropskog udruženja prijatelja Urovice formiranog pre nekoliko godina u glavnom gradu Austrije i Kulturno-umetničkog društva „Stevan Mokranjac“ u Beču. Bila je to prilika, kako je istakao Jovica Stanojević, predsednik ovog KUD-a, za zajednički nastup, novo druženje, pesmu i igru, za veselje i provod.

– Cilj manifestacije je promocija ovog krajinskog sela, ali i čuvanje od zaborava naših običaja i tradicije. Ona zbližava naše ljude koji žive ovde sa našim zemljacima u inostranstvu i pruža mogućnosti za međusobne susrete, ali i dogovore kako dalje da razvijamo i unapređujemo naše selo. Zato je to i prilika da se i našim gostima pohvalimo šta smo sve uradili u prethodnom periodu – kaže Milija Aranđelović, predsednik Saveta Mesne zajednice Urovica.

Polovina u inostranstvu

Urovica ima 720 domaćinstava sa oko 3.200 stanovnika. Međutim, polovina njih živi i radi u inostranstvu, a čak oko 400 domaćinstava je u Beču i drugim gradovima u Austriji. Najveći broj njih uključen je u rad Evropskog udruženja prijatelja Urovice i spreman je da uvek novčano i na drugi način pomogne razvoju svog sela. Posle renoviranja seoske crkve i Doma kulture, Urovčani planiraju izgradnju vodovoda i postrojenja za prečišćavanje vode.
Fotografije poslate na e mail foto 09.05.2000.

Veliku pomoć u organizaciji manifestacije od samog početka pruža Evropsko udruženje prijatelja Urovice, osnovano pre nekoliko godina u Beču s ciljem da unapređuje saradnju meštana ovog sela iz dijaspore i mesne zajednice.
– Drago mi je da je naše selo domaćin ovakve manifestacije koju smo pokrenuli pre četiri godine. Naše udruženje inicijator je i mnogih drugih akcija koje zajednički realizujemo sanašim selom. Prošle godin, u saradnji s Mesnom zajednicom pomogli smo sanaciju seoskog Doma kulture, čija je investicija bila 6,5 miliona dinara, od čega je 3,3 miliona prikupljeno od naših ljudi koji žive i rade u inostranstvu. Spremni smo za dalja ulaganje i već sa predstavnicima sela razmatramo nove mogućnosti za ulaganja – kaže đorđe Stanković, predsednik Evropskog udruženja prijatelja Urovice.
Majske svečanosti održane su pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, a manifestaciju je otvorila Radmila Gerov, predsednica opštine Negotin.