Mагазин Србија на вези, РТС Свет, 20.49

by dijaspora

среда, 08.03.2023,  09:18 -> 09:28

Магазин Србије на вези, осмог марта, посветили смо женама које су мењале Србију, кроз векове, али и онима које то данас чине. “Магазин” гледајте и на РТС2 у суботу, 11. марта у 11.30.

И као што је Јован Дучић говорио: “Има међу женама више хероја него што их има међу људима, али су људи целу историју приграбили за себе и за приче о себи. Међутим, ми смо хероји у војној ватри, а жене у хладној свакидашњици, ми смо храбри пред смрћу, а оне пред животом, ми пред другим човеком, а оне пред целом судбином”.

О женама у српском друштву у 19. и првој половини 20. века које су биле спремне на личну жртву зарад општег добра и вишег циља и својом неустрашивошћу постале симбол најдубљег хуманизма и човекољубља, говори новинарка Смиљана Попов.

Престижну међународну награду за Лидерство жена за 2022.годину коју додељује Европска унија, припала је и једној Српкињи, Светлани Спаић, конференцијском и књижевном преводиоцу. Данас ради при Европској унији у Бриселу и Савету Европе у Стразбуру, радила је и као преводилац председнику Жаку Шираку, у Хашком трибуналу и приликом потписивања Дејтонског мировног споразума. Репортажу о овој изузетној жени из Париза шаље Владан Јочић.

Гошћа у студију је и академска сликарка Гала Чаки, светска уметница јединствене енергије и визуелног израза која је до сада излагала у великом броју земаља од Кине, Јапана, Индонезије, Сингапура, Америке, Канаде, Француске, Шпаније, Белгије, Холандије, Русије… а пред велику међународну изложбу слика која ће бити одржана 19. марта у Истанбулу.

Музички гости емисије: Хор Чаролија и Леонтина Пат и Глорија и Дарија Илић, вокалне солисткиње.

Реприза емисије у 02.06 и сутрадан, у четвртак, у 13.25 на РТС Свет.

Уреднице емисије: Сузана Гвозденовић Пузовић и Драгана Живојновић

Редитељка: Мина Станојевић

Detaljnije

Related Posts