Kolo se vije 30 godina

kolo-se-vije-30-godina

Z. Vicelarević

PRIPREMILI VELIKO SLAVLjE : Prvi ansambl KHD Kolo

Kulturno-humanitarno društvo Kolo iz Frankfurta je proteklog vikenda proslavilo 30 godina postojanja i uspešnog rada velikim slavljem i svečanim kulturno-umetničkim programom.

Sala u Bergen Enkhajmu, gde Kolo tradicionalno organizuje sve velike događaje, bila je popunjena do poslednjeg mesta, a prema nekim procenama, slavlju je prisustvovalo više od 700 gostiju. Među gostima su bili predstavnici Srpske pravoslavne crkvene opštine Frankfurt, srpskih klubova i udruženja iz Frankfurta i okolnih gradova, SD Dunav iz Hohajma na Majni, SKC iz Ofenbaha, SZ Izvora iz Noj Izenburga, SKUD Koreni iz Frankfurta, Srpske književne radionice iz Frankfurta, Centralnog saveza Srba Hesena kao i predstavnici klubova Sloga iz Manhajma i Srbija iz Dortmunda.

GOSTI IZ MANHAJMA: Srednji ansambl SKD Sloga

Svečani program otvorio je Saša Ćelić, predsednik KHD Kolo, a iskrene čestitke za ovaj veliki jubilej i želju za još većim napretkom izrekli su Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu, Aleksandar Damjanac, konzul Bosne i Hercegovine u Frankfurtu i Saša Ivanović, predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke(SSUN). U programu su učestvovali svi ansambli domaćina, od najmlađih folkloraša, srednjeg ansambla, prvog ansambla do veterana KHD Kolo. SKC Ofenbah se predstavio D i C grupom, SD Dunav i SZ Izvor su nastupili sa C grupama i prvim ansamblima, a SKD Sloga iz Manhajma je na binu izašla sa srednjim ansamblom.

NE PREDAJU SE : Veterani KHD Kolo

Saša Ćelić, predsednik KHD Kolo je vidno zadovoljan primao brojne čestite u ime kluba koji vodi.

– Našem rođendanskom slavlju su se odazvali svi gosti što je za nas velika čast. KHD Kolo postoji 30 godina i učestvujemo na svim folklornim smotrama i takmičenjima od početka. Takođe smo u prethodnom periodu organizovali veliki broj uspešnih humanitarnih akcija. Pored folklora i humanitarnog rada u našem društvu čuvamo tradiciju i negujemo kulturu srpskog narodima i prenosimo ih na našu mladost. Večeras sam prezadovoljan što smo se okupili u ovom broju i što se svi druže, a to je i bio i ostaće cilj našeg Kola – rekao je Ćelić za “Vesti”.

KONZULI UVELIČALI JUBILEJ: Aleksandar Damjanac, Saša Ćelić i Branko Radovanović

Srdačna čestitka domaćinima i slavljenicima stigla je od Saše Ivanovića, predsednika SSUN.

– Od srca čestitam KHD Kolu tri decenije postojanja, kao i predsedniku Saši Ćeliću koji izvanredno vodi ovo društvo. Kolo nije samo društvo već je postalo jedno domaćinstvo koje nam uvek kao i večeras priredi ovako dobru, pravu srpsku atmosferu. Prema prikazanom programu se moglo videti koliko je Kolo uspešno, učestovanjem svih njihivi folklorni ansambala. KHD Kolo je i od njihovog i našeg početka član SSUN. Naši su saveznici u borbi za održavanje srpske kulture u Nemačkoj kao i naše “Vesti” koji su pre nekoliko meseci takođe proslavile 30 godina postojanja – čestitao je Saša Ivanović.

ČESTITKA OD SRCA: Saša Ivanović i Saša Ćelić

Na slavlje su došli i predstavnici SKUD Koreni iz Frankfurta. Čestitka domaćinu stigla je od Nenada Kitanovića, predsednika SKUD Koreni.

– Čestitamo KHD Kolu ovaj veliki jubilej i želimo dalji i još veći uspeh u njihovom radu koji je posvećen tradiciji i kulturi srpskog naroda u ovom delu Nemačke. Kolo je naš tradicionalni prijatelj koji okuplja mlade ljude i organizuje humanitarne akcije za pomoć srpskom narodu u matici – ističe Kitanović.

Predstavnici SKUD Koreni

Posle programa je usledilo veliko veselje, a goste je zabavljao Tanja i Boki bend.

Prijatelji decenijama

Dragan Ivašković, predsednik KUD Srbija iz Dortmunda je takođe čestitao prijateljima iz Kola.

– Kao predstavnik Srbije iz Dortmunda došao sam da čestitam našim prijateljima iz KHD Kola 30. rođendan i poželim još mnogo ovakvih proslava. Naša dva društva uspešno su sarađivala prethodnih 20 godina. Pohvalio bih domaćine za izvanrednu organizaciju i odličan umetnički program koji su priredili – rekao je Ivašković.

GODINAMA SARAĐUJU: Ćelić i Ivašković

Napredujemo

Pored brojnih klubova i udruženja i visokih zvanica među gostima su bili i sadašnji i nekadašnji članovi KHD Kolo i nekadašnji predsednici. Jedan od predsednika je bio i Milan Mitrović.

SREĆAN ZBOG BROJNE DECE U FOLKLORU: Milan Mitrović

– Predsednik KHD Kolo sam bio osam godina i 2015. kormilo sam predao današnjem predsedniku Saši Ćeliću koga želim da pohvalim na njegovom dosadašnjem radu. Od vremena mog predsednikovanja pa do danas se mnogo toga promenilo. Druga su vremena nastupila, ali sam presrećan da Kolo i dalje napreduje. Posebno sam oduševljen brojem dece koje sam gledao na nastupima što je za svaku pohvalu Kolu, a i ostalim društvima koja su učestvovala u programu. Mislim da sve deluje mnogo pozitivnije što se tiče rada Kola i dece koja igraju u folkloru. Čestitam Kolu 30. rođendan i želim mu još više uspeha u radu u narednim godinama.

Zahvalnica i “Vestima”

Pre početka programa Saša Ćelić je u ime KHD Kolo uručio zahvalnice za dugogodišnju saradnju Branku Radovanoviću, generalnom konzulu Srbije, Aleksandru Damjancu, konzulu BiH, ocu Simonu Turkiću, starešini SPCOF, Saši Ivanoviću, predsedniku SSUN, Miodragu Stojkoviću, predsedniku CSSH, Krsti Prtljagi, predsedniku SD Dunav, Goranu Tomiću, predsedniku SKC, Ljubiši Torlakoviću, predsedniku SZ Izvor, advokatici Milkici Romić, Dijani Avdić, potpredsednici SSF, Milanu Mitroviću, nekadašnjem predsedniku KHD Kolo, Branimiru Mitroviću, predsedniku SKRF, i specijajnom gostu Majk Jozefu, kandidatu na izborima za gradonačelnika Frankfurta. Među dobitnicima zahvalnice su dnevni list “Vesti” i reporter Zoran Vicelarević.

Dobitnici zahvalnica

Detaljnije