Maestro za sva vremena!

Protekle nedelje je specijalnom dvočasovnom emisijom, koja je prenošena uživo na društvenim mrežama Fudbalskog saveza Australije i fudbalskih federacija australijskih država, obeležen nemerljiv doprinos Zvonimira Raleta Rašića razvoju Ozi fudbala. Malo je ljudi koji su ostavili tako dubok trag kao naš Rale, prvi stručnjak kome je pošlo za rukom da Sokeruse odvede na Svetsko prvenstvo.

Organizator emisije bio je dugogodišnji sportski novinar Hari Majkls, a svrha emisije bio je osvrt na Rašićev uticaj na fudbal na nacionalnom i lokalnom nivou. Izuzetno zanimljiv program, tokom kojeg je prikazan i niz kadrova sa utakmica u kojima je Rašić bio učesnik, vodio je ugledni sportski novinar i komentator Endi Paskalidis.

Zajedno sa Rašićem i Paskalidisom, uspomene su u studiju evocirali i drugi gosti, uključujući bivše Sokeruse Aleka Tobina, Adriana Alstona, Maka Tolsona i Džima Frejzera.

– Za mene je viđenje državnog tima Australije bila najveća moguća čast. Uspeo sam taj osećaj da ugradim u sve tadašnje reprezentativce, kojima sam stalno ponavljao da nema većeg osećaja za jednog sportistu nego kada predstavlja svoju zastavu i zemlju. Velikim uspehom smatram što sam igrače koji su poticali iz šest različitih nacija ujedinio u celinu koja je bila ponosna što brani boje Australije i sve sam ih naučio da pevaju himnu – ispričao je Rašić, u čijem selektorskom mandatu su dres Sokerusa nosili igrači poreklom Aboridžini, Englezi, Škoti, Srbi, Hrvati i Mađari.

Novinar Hari Majkls nedavno je pisao Krisu Nikou, predsedavajućem čoveku Fudbalske federacije Australije i Džejmsu Džonsonu, izvršnom direktoru FS Australije, predstavljajući svoju inicijativu, rekavši da je bio inspirisan da javno oda počast Rašiću pošto je FFA nedavno objavila kratak video o Raletovim Sokerusima iz 1974.

– Taj video o reprezentaciji i njenom čuvenom selektoru Rašiću izazvao je kod mene emotivnu reakciju – rekao je Majkls. – Istorijski tim sa Svetskog Kupa 1974. godine bukvalno je ucrtao fudbal na mapu Australije, a Australiju na mapu fudbalskog sveta. Rale i mnogi drugi borili su se da fudbal dobije respekt u eri u kojoj taj sport nije bio prihvaćen od strane šire australijske javnosti.

Rale Rašić je u emisiji potanko pričao o svojim sećanjima na uzbudljiv i nezaboravan put kroz kvalifikacije za Mundijal 1974, kao i o samom učešću na najvećoj smotri svetskog fudbala u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj. Rašić je bio glavni trener Sokerusa između 1970. i 1974. Kroz taj period vodio je državni tim na 33 međunarodne utakmice i zabeležio 16 pobeda, 10 nerešenih mečeva, a poražen je samo sedam puta.

Zvonimir Rale Rašić rođen je 26. decembra 1935. u hercegovačkom selu Dole, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. U igračkoj karijeri branio je boje Proletera iz Zrenjanina, novosadske Vojvodine, Spartaka iz Subotice i Borca iz Banja Luke. U Australiju je emigrirao 1962. godine, ali se vratio u Jugoslaviju posle 18 meseci kako bi odslužio vojni rok. Nakon ispunjenih vojnih obaveza, Rašić se vratio u Australiju i igrao fudbal u ligi Viktorije za tadašnji Futskrej JUST.

Prvi trenerski angažman imao je upravo u Džastu sa samo 34 godine, ubrzo je preuzeo Melburn Hungariju, a zatim je stigao i poziv koji se ne odbija – iz Fudbalskog saveza Australije. Do 1974. godine vodio je reprezentaciju, ali je uprkos uspehu smenjen posle Svetskog prvenstva. Kako je sam u više navrata rekao, smenjen je „zato što nije bio dovoljno Ozi za one koji su u to vreme vodili australijski fudbal“…

Ali, sve što je Rale uradio za Australiju i popularizaciju fudbala u zemlji nikada neće moći da se izbriše. Njegov učinak na Svetskom prvenstvu i posle toga su podvizi za sva vremena, kojima je Rale Rašić za sva vremena urezao svoje ime u istoriju Ozi fudbala.

Kolekcija odlikovanja

Raletov doprinos australijskom fudbalu ovekovečen je i najvećim priznanjima kojima je odlikovan proteklih decenija. Rašić je jedan od prvih velikana koji su primljeni u Sportsku kuću slavnih Australije 1989, a 2001. godine, dodeljen mu je Sportski orden Australije i orden stogodišnjice Komonvelta za doprinos fudbalu. Najveće individualno priznanje dobio je 2004. kada je odlikovan Ordenom reda Australije (OAM) za doprinos koji je dao državi i fudbalu kao igrač, trener i rukovodilac.

Legenda NSL

Rale Rašić je takođe bio integralna ličnost nekadašnje Nacionalne fudbalske lige Australije (NSL). Trenirao je klubove poput Markonija, Adelajd sitija, Južnog Melburna, APIA Lajkarda i Kanbere. Rale je bio i stručni konsultant na SBS televiziji za vreme prenosa Svetskog Prvenstva 2006. godine. Njegova biografija „Priča o Raletu Rašiću“ (The Rale Rasic Story), objavljena je takođe 2006.

Preko 55.000 pregleda

Dvočasovnu emisiju u kojoj su Rašić, Paskalidis, Tobin, Alston, Tolson i Frejzer evocirali sećanja na značajne momente australijskog fudbala, samo putem Fejsbuka do sada je pregledana više od 55.000 puta.

Чланак Maestro za sva vremena! се појављује прво на Vesti online.

Original Article