Ljude iz crkvenog odbora SPC potresa Insbruk

Zahvaljujući procesu koji je ovih dana započeo pred sudom u austrijskom Insbruku, na videlo je isplivala afera u koju je posredno umešana i Srpska pravoslavna crkva, a parohijani crkvene opštine u Insbruku oštećeni za 45.000 evra!
„Tirološe cajtung“ izvestio je da se pred sudom našao jedan Austrijanac, a „Vesti“ saznaju da je reč o srpskom zetu, kojeg državni tužilac tereti da je srpsku pravoslavnu versku zajednicu naveo da ga finansijski pomogne u realizaciji jednog novog projekta, namerno iznoseći lažne podatke da je za taj „posao stoleća“ već našao i druge moćne finansijere.
Pred sudom u Insbruku sveštenik SPC jerej Petar Pantić, izjavio je sudiji Ingrid Brandšteter da je taj navodni pronalazač rekao da želi da pomogni crkvi da se izgradi novi hram u Halerštrase.
Srpska pravoslavna parohija investirala je 45.000 evra u njegov novi pronalazak.
– Nakon tri godine trebalo je da budemo u dobitku dva miliona evra. Time bi isfinansirali izgradnju novog hrama- izjavio je on austrijskim medijima.
Posao je međutim propao, a sa njim i ulozeni novac.

U poseti kod Vladike

– Pre par godina sam upoznao tog Austrijanca, jer me zajedno sa protonamesnikom Pantićem i nekim od članova Crkvenog odbora posetio ovde u sedištu Eparhije. I tada je pričao nešto o velikom poslu kojim će pomoći izgradnju pravoslavnog hrama u Insbruku, ali nije pominjao da mu od nas treba ikakav novac niti je to bila tema našeg razgovora – kategoričan je vladika.

„Vesti“ su povodom ovog događaja pozvale jereja Pantića, ali on je odbio da za naš list bilo šta komentariše upućujući nas da o aferi „pišemo po svojoj savesti“. U Srednjoevropskoj eparhiji, sa sedištem u Minhenu, kojoj inače pripada i parohija u Insburku, bili su međutim mnogo raspoloženiji za razgovor, a vladika Konstantin nam je, nakon što se kod svojih saradnika informisao o situaciji, izjavio sledeće.
– Do sada zaista nisam bio upoznat sa tim događajem, a sada kada sam malo istražio pozadinu svega i razgovarao sa „prozvanim“ svestenikom, mogu da kažem da naša crkva niti ta opština ni na koji način nisu u celoj ovoj stvari materijalno oštećeni – kaže za „Vesti“ vladika srednjoevropski Konstantin. On tvrdi da su novac nesuđenom biznismneu i pronalazaču posudili jerej Pantić, kao i nekoliko članova ove crkvene parohije, ali da je u ovom slucaju reč o njihovom privatnom novcu i ličnom poslovnom riziku u koji su se upustili, a nikako o sredstvima koja su prikupljana za izgradnju pravoslavnog hrama u Insbruku koja su i dalje netaknuta.
– Od prvog septembra jerej Panić premešten je na novu dužnost u Beč, a kod primopredaje blagajne sve je štimalo u cent – kaže vladika Konstantin ističući da odlazak protonamesnika Panića iz Inbruika nije imao nikakve veze sa ovom aferom.

I nezvanična saznanja „Vesti“ iz zvora koji je dok se afera ne ispita zamolio da ostane anoniman, potvrđuje da je u „posao“ bio umešan samo uži krug ljudi iz Crkvenog odbora pravoslavne opštine u Insbruku. Pred jereja Pantića, kratkih rukava su ostali i LJubiša Savić, predsednik Crkvenog odbora, zatim bivši predsednik Živorad Radisavljević i član Predrag Vučković.
Nezavisno od Crkvenog odbora postoji i Inicijativni odbor za gradnju novog pravoslavnog hrama u Insbruku koji je najavio da će pokrenuti istragu povodom celog slučaja.
– Moraće da raščiste račune. Ako se ipak pokaze su u pitanju crkvene pare, a ne njihove lične, moraće da namire taj novac, pa neka se oni koliko hoće sude sa tim čovekom kome su olako pozjamli novac – kaze naš izvor (ime i prezime poznato redakciji „Vesti“)
Austrijanac je inače pred sudom negirao da je želeo da prevari investitore. On je izjavio da je svojim zemljacima, pošto je i sam član Crkvenog odbora srpske pravoslavne parohije u Insbruku, rekao istinu.
Prema optužnici, on je svojim zemljacima navodno obećao da je obezbedio osnovni kapital od 5,2 miliona evra.
– To nije tačno. Moja firma za čišćenje aviona se nalazila tek u fazi osnivanja. Ali ja sam već imao mnogo obećanja od potencijalnih investitora, kazao je optuženi.
Sudinica je, potom želela da zna da li su obećanja i ispunjena, na šta je optuženi samo rezigirano slegao ramenima.

– I pored svih datih obećanja ostavili su me na cedilu – jedva je procedio.
Takođe i sumnjičavi predstavnici SPC želeli su svoje pare natrag.
– Tada mi je „nestalo vazduha“ i morao sam da prijavim stečaj – objasnio je on. Firma je bila bez para, a sprskoj pravoslavnoj parohiji nedostaje sada 45.000 evra. Vladika Konstatnih dodudše tvrdi da mu je sveštenik Pantić rekao da su uspeli da povrate sumu do 10.000 evra ali još je ostao otvoren dug od 35.000.
Pošto je optuženi i dalje uveren da je njegova mašina za čišćenje aviona mogla da donese velike prihode, što potvrđuju stručnjaci, sada je stvar stečajnog upravnika da od njegovog pronalaska napravi novac, kako bi nadoknadio dugove firme.