Letnja škola kaligrafije u manastiru Dalj planina

Prvu letnju školu kaligrafije pokrenulo je i organizovalo Zajedničko veće opština uz pomoć Ministarstva nauke i obrazovanja Republike Hrvatske. Škola je nazvana „Putevima Zaharija Orfelina“, a traje od 9. do 15. jula. Poslednjeg dana biće održana završna svečanost na kojoj će deca izložiti svoje radove i predstaviti sve ono što su tokom trajanja radionica naučila.

– Primećeno je da deca u zadnje vreme veoma ružno pišu i da uopšte ne obraćaju pažnju na svoj rukopis usled ove silne tehnike i tehnologije. Zbog toga se osećala potreba da se uradi ovako nešto jer kaligrafija znači lepo pisanje. Zamislili smo da tokom trajanja ove škole napravimo one početne i osnovne korake tako što bi deca uvežbavala ispisivanje svog imena, a onda i rečenica. Te rečenice će saopštavati određene duhovne poruke jer se nalazimo u manastiru – kaže voditeljka radionica Snežana Šević.

Polaznike dočekao episkop

Učenicima je prvog dana radionica uspešan rad poželeo i novoizabrani episkop Heruvim koji je donedavno bio iguman u manastiru u Dalj planini, a tog dana služio je i liturgiju uz sasluženje drugih sveštenika Osečkopoljske i baranjske eparhije.

Letnja škola kaligrafije episkop Heruvim dalj planina

– Mi smo ovu školu posvetili Zahariju Orfelinu koji je bio veliki prosvetitelj i učitelj našeg naroda. Lepo je to što smo se danas okupili u njegovo ime da započnemo i osavremenimo to njegovo delo koje je on činio još u 18. veku, a koje mi treba da negujemo i čuvamo. Radujem se što ćemo u ovih sedam dana oživotvoriti staru delatnost kaligrafije i lepim pisanjem kakvim su nekada bile ispisane i crkvene, ali i brojne druge svetske knjige. Želim da iz ove naše duhovne oaze odnesete samo lepe uspomene – rekao je vladika Heruvim učenicima nakon liturgije.

Cilj je bio na ovaj način oživeti manastir

Episkop Heruvim kaže da je ova letnja škola kaligrafije imala za cilj i da oživi ovo mesto koji je jedini manastir na prostoru Osečkopoljske i baranjske eparhije.

– Sa željom da ovaj manastir zaživi počeli smo da osmišljavamo upravo ovakav neki oblik radionica i letnjih škola koje će doprineti sadržaju života ovoga manastira. Ova radionica je pionirska, ali nadam se da će zaživeti i u budućnosti. Pokušali smo sa njom da damo jedno novo svetlo ovoj svetoj obitelji da ona postane mesto okupljanja našeg naroda i jedan duhovni stub koji će u duhovnom smislu rukovoditi našim narodom – ističe episkop Heruvim.

Deca se povezuju i stvaraju prijateljstva

U projektu su učestvovali učenici iz osnovnih škola iz Bobote, Trpinje, Borova, Markušice i Negoslavaca, a predsednik Zajedničkog veća opština koje je nosilac projekta Srđan Jeremić kaže da su ovakve radionice od izuzetnog značaja za srpsku zajednicu.

– Na ovaj način povezujemo srpsku decu iz različitih mesta koji se ovde međusobno druže i upoznaju. To je prilika da stvore prijateljstva, ali sa druge strane i da nauče mnoge bitne stvari, kada se radi o kaligrafiji, ali i kada se radi o duhovnim aspektima života jednog manastira. Na taj način će se njihovo znanje iz ovog segmenta značajno obogatiti i sadržajno proširiti – govori Srđan Jeremić.

Tokom sedam dana trajanja letnje škole deca su se upoznala sa životom u manastiru, ali su za njih organizovane i brojne druge aktivnosti kao što su likovne i muzičke radionice te razne sportske aktivnosti, a sve sa ciljem očuvanja tradicije, jezika i pisma Srba na ovim prostorima.

The post Letnja škola kaligrafije u manastiru Dalj planina appeared first on srbi hr.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.