„Dubičko kulturno leto“

Manifestacija „Dubičko kulturno leto" u Kozarskoj Dubici i ove je godine otvorena tradicionalnim takmičenjem u kosidbi u obližnjem mestu Knežica u okviru „Vidovdanskih dana Knešpolja".

Za organizaciju kosidbe u Knešpolju bili su zaduženi članovi Kulturno-umetničkog društva „Knešpolje" iz Knežice. U realizaciji celokupne manifestacije pridružili su im se komšije i prijatelji iz same Kozarske Dubice, susednih opština Prijedor, Kostajnica kao i gosti iz Srbije, pre svega Zavičajno udruženje „Podgrmeč" iz Žitišta kod Zrenjanina.

Pored kosidbe, koja se odvija uz narodnu pesmu i igru, zatim i uz tradicionalnu zdravicu i doručak u polju, gde učestvuju ne samo kosačii već i žene, mladi i deca, Knežičani na ovim „Vidovdanskim danima Knešpolja" organizuju i niz drugih kulturnih i sportskih događaja.

„Ova kosidba je mnogo više od običnog takmičenja jer ona podrazumeva pre svega očuvanje tradicije i narodnih običaja ovoga kraja, naše kulture koja se prenosi sa kolena na koleno i tako čuva od zaborava", rekao je za Program za dijasporu RTS-a načelnik Odelenja za opštu upravu i društvene delatnosti Opštine Kozarska Dubica Dušan Drljić.

„Osnovni cilj manifestacije je da mladim generacijma prenesemo i približimo našu bogatu kulturnu i drugu prošlost", istakao je Drljić i dodao da je posebno važno da se manifestacija održava u vreme letnjih odmora kada su tu pored lokalnog stanovništva prisutni i naši zemljaci koji žive, rade ili se školuju u inostranstvu, pa im je ovo prilika ne samo da se odmore i zabave već da ponešto i nauče o našoj prošlosti.

U okviru „Dubičkog kulturnog leta 2018" veliko zanimanje izazvala je i redovna manifestacija „Konferencija beba" koja promoviše i afirmiše važnu ulogu porodice i roditeljstva, zatim i manifestacija „Gastro dan" na kojoj je predstavljena bogata gastronomska ponuda podkozarskog kraja i takmičenja u pripremi tradicionalnih jela.

Kao i predhodnih godina Manifestacija će se završiti 18. avgusta, na Preobraženje, na platou ispred Manastira Moštanica, u Mesnoj zajednici Međuvođe, gde će se organizovati „Veče ojkače", pesama ovog kraja, uz učešće ne samo grupa iz Podkozarja već i iz drugih krajeva Srpske i Bosne i Hercegovine u celini, kao i susedne Republike Hrvatske gde se njeguje ovaj tradicionalnui način pevanja.

Novina ovogodišnje manifestacije jeste da se u okviru Međunarodnog muzičkog festivala u Kozarskoj Dubici održava i koncert „Modern arts" u čijem programu će se, na samoj obali Une, izvesti dela raznih domaćih i stranih muzičkih stvaralaca, zaključio je Drljić za naš Program, uz napomenu da organizator i pokrovitelj „Dubičkog kulturnog leta" Skupština opštine Kozarska Dubica već razmišlja i najavljuje manifestaciju za sledeće leto i poručuju da će da bude još novih sadržaja ali i bogatiji program.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.