Lepe vesti za Srbe iz Beča

Lepe vesti za Srbe iz Beča

Do kraja godine kulturni centar

– Srpski kulturno-informativni centar u Beču biće otvoren, najverovatnije, do kraja godine – najavio je na konferenciji za novinare juče u Beogradu Miodrag Jakšić, pomoćnik ministra dijaspore.

Po njegovim rečima, Ministarstvo kulture Republike Srbije do sada je već izdvojilo određena sredstva za tu namenu.

– Kulturno-informativni centar u Beču biće otvoren u Konzulatu SCG u ovom gradu, i to u prizemlju koje je praktično celo u staklu, što izuzetno odgovara ovakvoj nameni – kaže Jakšić.

U Ambasadi Srbije i Crne Gore u Beču potvrđuju da su od Ministarstva kulture dobili dopis u kome se kaže da su čvrsto rešeni da se otvori Srpski kulturno-informativni centar.

– Sada je potrebno da oni tu inicijativu pošalju Vladi Srbiji a da zatim oni takav predlog upute Savetu ministara SCG. Ukoliko Savet ministara to prihvati, potrebno je da Ministarstvo inostranih poslova da nalog za otvaranje KIC. On može da bude otvoren i u Konzlatu SCG, s tim što se sada u delu prizemlja nalazi predstavništvo Privredne komore Srbije. Ako bi tu bio otvoren KIC, možda bismo Komoru izmestili ili bi se KIC smestio tik uz PKS – kažu u ambasadi i napominju da će, ukoliko se KIC otvori u Beču, u njemu biti verovatno i postavka kopije ličnih stvari Vuka Karadžića, pošto je propao projekat da se spomen-soba ovog srpskog velikana otvori u zgradi u kojoj je on živeo.

– Vlasnik zgrade čekao je na poteze vlasti u Srbiji da odluče da li žele da kupe ili iznajme sobu a, kako naša država na vreme nije reagovala, čovek je zgradu izdao trećem licu na duži period i kasnije nas o tome obavestio dopisom – navode u ambasadi.

Na jučerašnjoj konferenciji Miodrag Jakšić najavio je da će do kraja godine ovi centri, osim u Beču, biti otvoreni još u Torontu, Skoplju i Temišvaru.

– U svim ovim mestima srpski kulturni centri biće otvoreni u zgradama koje naša država neće morati da kupi ili da plaća zakup. Jedino će morati da se izdvoje sredstva za zaposlene – kaže Jakšić.