Krajiška Kestenijada u Čikagu

I dok se na imanju crkve Sv. Jovan Krstitelj u čikaškom kvartu Homer Glen širio miris Zavičaja – pečenih kesteni i pečene domaće, banijske dimljene kobasice, u celodnevnom programu održavao se turnir u fudbalu, boćanju i krajiške pastirske igre, sve popraćeno sa pesmama iz zavičaja, javlja za Program za dijasporu RTS-a Svetozar Dančuo.

„Pored kesetenijade tokom godine organizujemo još lovačku zabavu i manifetaciju Krajiško prelo na kojem se prisetimo naših starih običaja, starih zanata i stare, pomalo zaboravljene zavičajne pjesme. Svake godine to su običaji druge regije: Korduna, Like, Banije, Slavonije, Dalmacije, Bosanske Krajine… Svaka naša manifestacija je i humanitarnog karaktera, prikupljamo pomoć za višečlane srpske povratničke porodice u Hrvatskoj i u druge svrhe. U tom delu sarađujemo sa organizacijom Srbi za Srbe. Posebno nam je zadovoljstvo što na naše manifetacije dolazi puno mladih – dece i omladine koji se, iako rođeni u Americi, upoznaju sa načinom života svojih predaka“, ističe predsednik Prela Petar Kutlić, inače poreklom sa Banije.

Posetioci iz šire okoline Čikaga i iz okolnih gradova imali su prilike da na Kestenijadi vide krajiške pastirske igre za decu i odrasle kao što su bacanje kamena sa ramena, trčanje u džaku, navlačenje konpoca, skok u dalj iz mesta, prevlačenje palije (toljage) i druge.

Na ovogodišnjoj Kestenijadi sve je podsećalo na zavičaj pa i sami kesteni koji su uveženi iz Italije i najverovatnije ubrani na Petrovoj Gori ili Šamarici. Gurmanski specijalitet-svežu dimljenu kobasicu pripremaju čanovi Udruženja koji su, pre proterivanja, radili u petrinjskom Gavriloviću, dok domaće kolače pripremaju članice Prela.

Domaćini su pripremili i izložbu rukotvorina i starih muzičkih instrumanta. Sve to odvijalo se uz zavičajnu muziku, a među pevačima je prednjačio Ilija Trbojević, rodom sa Korduna.