Korona odlaže proslavu jubileja “Štajerske zajednice”

Srpsko kulturno društvo “Štajerska zajednica” iz Maribora odložilo je proslavu 15 godina postojanja, koja je bila planirana za 18. maj, zbog aktuelne situacije s pandemijom.

Jubilarnu godišnjicu proslaviće na leto, a direktor društva Rade Bakračević podsetio je da je društvo nastalo kako bi se povezali pojedinci i društvo sa teritorije austrijske i slovačke Štajerske radi negovanja sveopšte kulture i istorije naroda koji žive na ovim prostorima.

To je bilo 2006. godine i to je bio prvi primer povezivanja evropskih regija u ovom delu Evrope.

Sa “Štajerskom zajednicom” već 15 godina pokrivamo regiju od dva miliona stanovnika iz Austrije i Slovenije i naš cilj je od prvog dana da što čvršće povežemo naše članove na sportskom, kulturnom i privrednom polju, kazao je Bakračević u emisiji Radio Beograda “Večeras zajedno”.

On je zahvalio na podršci Ministarstvu kulture i informisanja, Upravi za Srbe iz dijaspore i regiona i Javnom skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Bakračević je podsetio da su od osnivanja društva članovi inicijativnog odbora registrovali Srpske internet novine “Štajerske novice”, koje je do sada posetio 21 milion čitalaca iz celog sveta.

Komisija zajednice za dodelu “Zlatnog pera Štajerske” je jubilej iskoristila da dodeli priznanja najaktivnijim članovima.

Nastavi sa čitanjem

Izvor

Tanjug
Preuzeto sa portala Nasiusvetu.com