Konzul: Moguće da Hamas pusti 50 talaca, među njima i mladića poreklom iz Novog Sada

konzul:-moguce-da-hamas-pusti-50-talaca,-medju-njima-i-mladica-poreklom-iz-novog-sada

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić rekao je za N1 da postoji mogućnost da Hamas oslobodi 50 talaca koji imaju strano državljanstvo, a među njima je i mladić poreklom iz Srbije,prenosi N1.

Počasni konzul Srbije je u razgovoru s reporterom N1 u Tel Avivu kazao da bi moglo da dođe do oslobađanja grupe talaca sa dvojnim državljanstvom.

Nikolić prenosi navode izraelskih medija koji, pozivajući se na izjavu jedog višeg zvaničnika, pišu da se razmatra oslobađanje 50 talaca, posle posredovanja SAD i Katara. Kako je dodao, uglavnom su u pitanju strani državljani i oni sa dvojnim državljanstvom.

U toj grupi bi mogao da se nađe i mladić Alon Ohel (22) poreklom iz Novog Sada.

„Naša ambasada je u stalnom kontaktu sa izraelskim civlnim i vojnim establišmentom. Svakodnevno smo u kontaktu sa majkom Alona Ohela“, rekao je konzul.

Hamas je do sada oslobodio samo dvoje talaca – majku i ćerku iz SAD, koje su kidnapovane 7. oktobra dok su bile u poseti rodbini u jednom od kibuca uz granicu sa Gazom.

Prema najnovijim podacima izraelskih vlasti, Hamas kao taoce drži 212 osoba, od kojih su mnogi strani državljani.

Svi oni oteti su 7. oktobra kada su militanti te organizacije upali iz Gaze na izraelsku teritoriju. Kidnapovali su ljude koji su bili na muzičkom festivalu na teritoriji blizu granice s Gazom, kao i stanovnike obližnjih mesta i kibuca. U napadu Hamasa na Izrael poginulo je oko 1.400 ljudi, 4.500 je povređeno, a više od 200 oteto.

Post Views: 55

Originalni tekst