Kongresmeni rade za Srbiju

Kongresmeni rade za Srbiju
Osnivanje srpskog kokusa, neformalne poslaničke grupe koja će u američkom Kongresu promovisati interese Srbije, pokrenuo je predsednik Srbije Boris Tadić u vreme dok je bio ministar odbrane SCG, saznaje „Blic“ od izvora bliskih predsedniku.

Kako tvrdi naš izvor, tokom svoje poslednje posete SAD, Tadić se sastao sa dvadesetak kongresmena i senatora, među kojima su i predsedavajući i kopredsedavajući novoformiranog srpskog kokusa Den Barton i Ram Emanuel. Ovi susreti su, prema rečima našeg sagovornika, predstavljali finaliziranje pregovora oko osnivanje kokusa (caucus), koje su Tadić i njegovi saradnici vodili sa američkim zvaničnicima tokom Tadićevog mandata ministra odbrane. Pored toga, predsednik Tadić je, tvrdi naš izvor, u stalnom kontaktu sa desetak američkih senatora, koji u Gornjem domu američkog Kongresa predstavljaju neformalni srpski kokus.

Administrativni komitet Predstavničkog doma Kongresa SAD usvojio je u utorak zahtev za uspostavljanje srpskog kokusa, poslaničke grupe čiji je cilj jačanje i održavanje istorijskog saveza i prijateljstva između SAD i Srbije. Kokus će kao dvostranačka organizacija predstavljati i tumačiti Kongresu SAD pitanja koja su od interesa i koja utiču na političku, ekonomsku i bezbednosnu klimu u Srbiji i na Balkanu. Predsedavajući srpskog kokusa biće uticajni republikanac iz Indijane Den Barton, koji je i predložio formiranje kokusa, a kopredsedavajući kongresmen Ram Emanuel iz redova demokrata.

Prema tvrdnjama pojedinih američkih analitičara, srpski kokus će, iako je tek sada osnovan, za nekoliko meseci biti uticajniji od postojećih kokusa koji u američkom Kongresu zastupaju interese zemalja u našem okruženju. To je važno naglasiti ako se imaju u vidu tvrdnje mađarskog dnevnika „Nepsabadšag“ da mađarske, hrvatske i albanske interesne grupe zajedno žele da spreče da u Poslaničkom domu američkog Kongresa bude prihvaćena deklaracija koja, kako se navodi, nekritički hvali demokratske promene u Srbiji.

Kako saznajemo, u planu je bliska saradnja i zajedničko delovanje srpskog i grčkog kokusa koji je, posle jevrejskog, najuticajniji u Kongresu. Za razliku od lobističkih grupa i agencija, delovanje kokusa se ne plaća.