KOLO SREćE SE STALNO OKREćE

Pročitavši na stranici Humanitarnog mosta apel za pomoć bračnog para Aleksandre i Nenada Mileusnića iz Požarevca, kako bi svom 11-godišnjem sinu Marku, koji boluje od neizlečive bolesti „hemoglobinopathia sabine“, obezbedili sredstva za potrebnu operaciju, dobrotvori su im pohitali u susret.
Za uspešan početak akcije zaslužan je čovek dobrog srca, Milan Karapač iz Australije, koji je na kućnu adresu Mileusnića poslao novčani dar od 75 evra, koji je Mileusnićima donela njegova rođaka iz čačka.
– Bila sam u potpunosti iznenađena kada mi je rođaka ovog divnog čoveka uručila donaciju. Zaista jako čudan osećaj jer teško je kad molite za pomoć ljude koje čak i ne poznajete, a gotovo neverovatno kada vam oni izađu u susret kao da ste rod rođeni. Hvala od sveg srca Milanu na ukazanoj pažnji i pomoći. Ovo za nas predstavlja pravi znak da će nam se sreća bar malo osmehnuti i daje nam nadu da ćemo Marka moći da vodimo na operaciju u ćupriju, kod ruskih lekara koji će mu pomoći da stane na svoje noge – rekla je 36-godišnja majka Aleksandra, koja se svakog dana bori za bolje zdravlje svog sina Marka, koje se, iako svesna da za njegovu boljku nema pravog leka, ipak trudi da ga što je moguće bolje osposobi za život.

Kontakt adresa

Svi plemeniti zemljaci koji žele da pomognu porodici Mileusnić da obezbede finansijska sredstva za narednu operaciju njihovog sina Marka i olakšaju im i ovako pregoleme muke mogu da stupe u kontakt s njima na adresu: Vardarska 16/10, 12.000 Požarevac ili na brojeve telefona: ++381 64 158 65 22 i ++381 63 307 290.

A, sve je pošlo zlo i naopako tokom samo jedne noći. Od teške bolesti „hemoglobinopathia sabine“ , nasledne bolesti koju je dobio od oca, od koje se stvaraju trombovi u mozgu, ali i mikro krvarenja, Marko je ozbiljno oboleo od četvrte godine života. Dijagnoza lekara usledila je tek posle određenog vremena jer doktori nisu mogli odmah da odrede šta se sa Markom dogodilo, a ni to nije donelo nikakvo olakšanje mladim roditeljima, naprotiv, saznanje ih je pogodilo kao hladan tuš. Nisu mogli da poveruju da se njihov sin, do juče živahan i veseo dečkić, pretvorio u invalida hraneći se samo pomoću sondi. Pokušavali su sve kako bi ga ponovo podigli na noge, povratili mu moć govora… Ali, ništa nije dalo dobre rezultate.

Nedostaje 2.325 evra

Zahvaljujući novčanom daru dobrotvora Milana Karapača iz Australije od 75 evra, suma za potrebnu operaciju malom Marku Mileusniću smanjila se, što znači da mu od puta do sigurnijeg koraka sada nedostaje 2.325 evra. Nadamo se da će naši humani čitaoci pronaći razumevanja i obezbediti nedostajuću sumu Marku, kako ova operacija ne bi bila nedostižan san ovako teško bolesnom dečaku, čija budućnost nikada neće moći da bude ista kao i budućnost njegovih vršnjaka.

Jedino što im je preostalo su ruski lekari, koji mu hirurškim zahvatima mogu poboljšati motoriku. Međutim, samo jedna operacija u ćupriji košta 178.000 dinara (oko 2.400 evra). Pored toga, Marku je potrebno i banjsko lečenje, kako bi rezultati operacije bili još bolji. Iako to Marku pokriva socijalna zaštita, njegova majka, da bi bila pored njega, mora da plati svoj boravak 30.000 dinara (oko 400 evra). A, da stvar bude gora, Marku su u toku jedne godine potrebne čak dve hirurške intervencije.

Najava pomoći

– čim su „Vesti“ objavile priču o našem Marku i nedaćama koje su nas pritisle, pozvala me je telefonom jedna fina žena. Znam samo da se zove Vesna i da je iz Ciriha. Tokom našeg prijatnog razgovora obećala je da će nas posetiti kući tokom ovih dana i uručiti nam pomoć jer će uskoro krenuti na odmor u svoj zavičaj. Koliko sam mogla da razumem ovu divnu ženu, ona je rodom iz okoline Kragujevca, tako da neće morati dugo da putuje kako bi nas posetila. Iskreno, biće mi izuzetno zadovoljstvo da je ugostim i popričam sa njom, čak i da ne donese ništa. Meni mnogo znači, pre svega, njeno razumevanje za našu situaciju, kao i briga za mog sina. Sigurna sam da za to treba imati jako veliko srce. Hvala joj unapred na svemu – rekla je majka Aleksandra Mileusnić.

Nemajući kud, Aleksandra i Nenad Mileusnić, zarad svog jedinog deteta, pomučili su se da prikupe novac za prvi hirurški zahvat, ali za drugi nemaju nikakvih finansijskih sredstava. Zbog prirode Markove bolesti, tetive na celom telu su mu potpuno zgrčene, pa su lekari zbog toga na prvoj operaciji u maju ove godine radili opuštanje tetiva na celom telu, ali prevashodno na nogama i rukama, kako bi ga osposobili za samostalno kretanje. Operacija je uspešno obavljena i Marko je mogao da stane na svoje noge i hoda na kraćim relacijama bez pomoći roditelja. Međutim, uskoro bi trebalo voditi Marka na drugu operaciju, a majka Aleksandra, koja radi u proizvodnji u fabrici „Bambi“ i 35-godišnji otac Nenad, zaposlen u lokalnom kafiću, svojim skromnim platama ne mogu da izađu na kraj s tolikim troškovima. Otud i vapaj nesrećnih roditelja ljudima dobrog srca koji im mogu pomoći u okviru svojih mogućnosti i koji ih, sigurni smo, neće izneveriti. Kao što su to i do sad pokazali i dokazali, šaljući pomoć mnogobrojnim štićenicima Humanitarnog mosta koji su se našli u nevolji.