Kolo jače od korone

Kulturno-umetničko društvo “Kolo” iz Mariaencersdorfa je posle duge pauze zbog epidemioloških mera održalo prvi koncert i publici priredilo veče za uživanje u tradicionalnim igrama.

Predstavila su se sva četiri ansambla, a prvi put na sceni se pojavio i tek nedavno osnovani ansambl veterana.

– Misija našeg društva je da sačuva srpsku tradiciju na najbolji mogući način. Ovaj prvi koncert posle velike pauze, zbog pandemije, pokazao je našu neuništivost i želju da se protiv zla borimo lepotom – rekla je za “Vesti” Ana Branković, umetnički rukovodilac društva.

Program u sali u Bidermansdorfu, trajao je više od sat vremena, a osim folklornih sekcija domaćina, nastupali su i članovi KUD Semberija i Majevica iz Presbauma koji su izveli jednu koreografiju, dok je KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Obervaltersdorfa, predstavljao harmonikaš, tako da su celovečernji program uglavnom izveli članovi KUD Kolo.

ZDRAVICA: Mladen Ignjatović

– Publika je mogla da uživa u igrama rodnog kraja, a program je pripreman pažljivo, tokom devet meseci – kaže Ana Branković.

U programu je nastupala školica folklora, dečji ansambl, omladinski i veteranski, a veče je počelo u tradicionalnom maniru, zdravicom Mladena Ignjatovića.

Veče je organizovano uz striktno poštovanje epidemioloških mera.

Inače, KUD Kolo, koje broji oko 120 članova, a tek nedavno su, u septembru, posle letnje pauze. punom parom krenuli da rade. Prethodno je dugo trajala “korona pauza”, jer je društvo zbog zaključavanja moralo da obustavi sve aktivnosti koje su obnovljene u maju i junu, a onda je usledila letnja pauza.

– I pored neredovnog rada, u prethodne dve godine to nikako nije dovelo do osipanja članova, naprotiv, broj je sve veći – ističe Branković.

Ona navodi i da je grupa početnika počela da vežba 18. oktobra.

Najmlađi članovi Kola

Ponosni na nošnje

Članovi udruženja iz Mariaencersdorfa su posebno ponosni što nastupaju isključivo u svojim nošnjama.

– Sve nošnje, za više koreografije su vlasništvo KUD-a, što je omogućeno nesebičnim zalaganjem roditelja naših folkloraša – s razlogom se hvali Ana Branković.

BRZO UVEŽBALI KOREOGRAFIJU: Prvi nastup veterana

Veterani kao munje

Tek nedavno, u septembru, oformljen je i ansambl veterana, ali i najstariji su uspeli da za samo nekoliko nedelja uvežbaju koreografiju.

– Ovo im je bio prvi nastup, što je, podvig, jer su munjevitom brzinom uvežbali Igre iz Šumadije i Pomoravlja – kaže Branković.

Чланак Kolo jače od korone се појављује прво на Vesti online.

Original Article