Narod očuvao ljubav prema Crkvi

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej, boravio je u dvodnevnoj poseti Crkvenoj opštini u Braunauu gde su ga dočekali nadležni paroh, jerej Andrej Živković i verni narod. Prvog dana vladika je održao predavanje na temu “Život i delo Sv. vladike Nikolaja Velimirovića”.

Prethodno je u hramu služena praznična večernja služba, a lepoti bogosluženja doprinela je pevnica pri hramu kojom je ovom prilikom dirigovao protojerej stavrofor Petar Pantić uz pratnju Radisava i Milana Pantića, studenta teologije i učenika Bogoslovije “Svetog Arsenija Sremca” u Sremskim Karlovcima. Izuzetan utisak na verni narod ostavio je episkop Andrej koji je i sam pojao.

ZAHVALIO VERNICIMA: Episkop služio liturgiju

U nastavku večeri vladika je govorio o životu vladike Nikolaja, počev od njegove najranije mladosti, školovanja i boravka u inostranstvu, povratka u otadžbinu i na kraju početka njegove životne golgote.

“Za sve što je radio u svom pastirskom životu on je koristio najjače oružje – narodni jezik i upravo u tom duhu ostavio je neprocenjivo zapisano blago. Sveti vladika Nikolaj uspeo je da napravi vrlo tešku bogoslovsku simbiozu narodnog i akademskog, gde je uvek prednjačilo ovo prvo, što ga je pratilo sve do kraja njegovog ispovedničkog života. Veličina dela koje je za sobom ostavio, kao i sam život vladike Nikolaja, svedoče o tome da ga sa punim pravom možemo nazivati svetim Nikolajem Velikim. Dužni smo istaći i veliki trud vladike šabačkog Lavrentija, koji se lično angažovao oko prikupljanja i objavljivanja neprocenjive zbirke sabranih dela”, kazao je vladika u predavanju.

Vladika Nikolaj

Dan kasnije je vladika Andrej načalstvovao svetom arhijerejskom liturgijom posle koje se biranim rečima obratio vernom narodu zahvaljući što je i u ovom teškom vremenu očuvao ljubav prema svojoj Crkvi.

Чланак Narod očuvao ljubav prema Crkvi се појављује прво на Vesti online.

Original Article