Ko u Nemackoj pozove stranca u goste, mora da plati njegove troskove

Sud u Koblencu naložio je državljaninu BiH da plati iznos koji je njegov gost dobio kao socijalnu pomoc, iako se ovaj odavno odselio od njega i pre dve godine vratio u Bosnu.

Nemacki propisi su jasni:
onaj ko zvanicnim pozivnim pismom dovede kod sebe u goste nekog stranca, dužan je da za vreme njegovog boravka preuzme na sebe sve eventualne troškove.
Upravni sud u Koblencu ovih dana je to dopunio obavezom da domacin mora da izmiri i dugove koje gost nacini primajuci socijalnu pomoc (presuda Az: 3 K 91/02.KO).

Ova presuda je doneta u slucaju jednog državljanina BiH, inace penzionera, koji je iz zavicaja pozvao nekog daljeg rodaka obavezujuci se da ce snositi troškove njegovog izdržavanja u Nemackoj. Pridošlica je, medutim, ostao u ovoj zemlji kao izbeglica i odselio se od svog zemljaka. Pri tom je godinama primao socijalnu pomoc, da bi tek pre dve godine otišao kuci. Za vreme boravka u Nemackoj primio je ukupno oko 25.000 maraka socijalne pomoci i nadležni Ured iz Koblenca podneo je zahtev sudu za vracanje tog iznosa.
Sud je stao na stranu Ureda za socijalnu pomoc i naložio gostoprimljivom penzioneru da izmiri taj dug svog rodaka. U pravnom tumacenju ovakve presude istice se da se on pozivnim pismom zakonski obavezao u vezi sa svim troškovima i da to sada mora i da ispuni. Zbog cinjenice da je rodak bio ratna izbeglica, sud u Koblencu je ublažio odštetni zahtev i smanjio iznos duga sa 25.000 na 16.000 maraka.