Ko je naslikao Izdaju Srbije

Srpski kulturni centar u Mineapolisu traga za autorom neobičnog dela iz svoje kolekcije

Ulje na platnu, na kome, kad se pogleda izbliza, nanosi boje pokazuju sitne naprsline od protoka vremena – otkako su nanesene prošlo je najverovatnije 90 godina – ilustracija je istorije. Srpskom vojniku, koji se brani od dva neprijatelja, nož u leđa zabada jedan uniformisani Bugarin, dok sve to sa strane, gazeći neki dokument, posmatra jedan Grk.

Sliku smo videli prilikom posete Srpskom domu, starom zdanju u naselju Južni Sen Pol, predgrađu Mineapolisa, u državi Minesota. Dom je staro zdanje koje je podigla prva generacija srpskih imigranata, nekad je bio mesto za njihovo okupljanje, proslave, venčanja… Danas, kada nije preostalo mnogo onih iz druge generacije, dok je treća sasvim amerikanizovana, Dom je postao Kulturni centar i muzej u kojem mnogi predmeti, slike, fotografije i dokumenti, svedoče o Srbima u Novom svetu i njihovom doprinosu izgradnji Amerike.

– Slika simbolizuje agresiju Centralnih sila na Srbiju 1914–1915, na njoj se simbolično vidi frontalni napad Austrije i Nemačke, dok ranjenoj Srbiji nož zabada Bugarska. Grčka je pak odbila da prihvati ponudu Austrije da njenoj vojsci dozvoli prolaz, a da zauzvrat dobije deo srpske teritorije – objašnjava nam kustos Doma Todor Trklja, koji je svoje penzionerske dane u celini posvetio nastojanjima da Srpski kulturni centar, koji je u međuvremenu dobio status istorijskog zdanja, sačuva.

Da bi saznao nešto više o ovom delu, Todor Trklja je zatražio pomoć Narodnog muzeja. Od Ljubice Marković, kustosa, i Nikole Kusovca, poznavaoca istorije slikarstva, koji su videli samo elektronsku reprodukciju Izdaje Srbije, dobio je odgovor da je reč o radu nepoznatog slikara, uz zaključak, proistekao iz analize stila i korišćenih boja, da je nastao posle rata, negde oko 1920. godine.

Dodatnu komplikaciju unela je i činjenica da postoji i jedna italijanska razglednica iz vremena Prvog svetskog rata, što je stvorilo i dilemu, koja još nije razjašnjena – da li je razglednica nastala po slici ili slika po razglednici, koja je potpisana sa P. Vasić, imenom koje mnogo ne znači.

Todor Trklja, zbog finansijskih problema sa kojima se suočio Srpski dom, kaže da razmišlja i da slika bude prodata na nekoj aukciji. Zamolio nas je, međutim, da pomoć u odgonetanju autora i istorije Izdaje Srbije zatražimo i od čitalaca Politike.