Knjige na nemačkom za drugare u Leskovcu

Inicijativa je potekla od Milane Rakić, master profesora srpskog jezika i književnosti iz Leskovca, koja već drugu godinu pod okriljem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, na području severnog dela pokrajine Baden – Virtemberg u Nemačkoj, predaje u školama na srpskom jeziku.

“U želji da se učenicima ove škole, koji uče nemački jezik, obogati školski bibliotečki fond i da im literatura bude dostupnija i raznovrsnija, dala sam predlog Slogi iz Manhajma da finansijski podrži kupovinu knjiga na nemačkom jeziku, koje bismo dostavili na dar. Ovo društvo, na čelu sa predsednikom Teodorom Tomaševićem, rado se odazvalo akciji. U izboru knjiga pomogla mi je i Bosa Marjanović, predsednik Saveta roditelja škole u Manhajmu. Svaka knjiga je birana sa velikom pažnjom jer smo želeli da zaista budu svrsishodne”, pojašnjava profesorka Rakić i ističe da škola na srpskom jeziku već duže ima odličnu saradnju sa ovim društvom.

Slikovnice, dečje knjige, rečnici, priručnici, dela klasične književnosti, poput Malog princa, Pipi duge čarape, Hajdi, Knjige o džungli, Šekspirovih sabranih dela, upotpuniće police školske biblioteke. Jovica Marjanović, direktor Osnovne škole Svetozar Marković u Leskovcu, zahvalio se na donaciji rekavši da do sada u njihovoj biblioteci nije bilo knjiga na nemačkom jeziku.

“U našoj školi vlada veliko interesovanje za učenje nemačkog kao drugog stranog jezika. Ovo je prilika da se deca uvedu u neka nova otkrića, da na drugačiji način uče jezik i da na tom polju ostvare bolje rezultate”, dodao je Marjanović.

Tokom marta se planira još jedna zanimljiva aktivnost između ove dve škole. Na oglednom času će se, putem interneta, ostvariti međupredmetna korelacija na školskim predmetima srpski i nemački jezik. Učenici će recitovati, razgovarati i nastaviti saradnju koja je započeta još prošle školske godine na jednom sličnom času, kada su nastavu uz pomoć audio-vizuelnih sredstava držale Sanela Ćirić i Milana Rakić.

Školi Svetozar Marković, direktoru Jovici Marjanoviću i profesoru razredne nastave Saneli Ćirić uručene su zahvalnice zbog dosadašnje saradnje. Za manhajmsku Slogu i Dopunsku školu na srpskom jeziku takođe putuju zahvalnice iz Leskovca.