Kazne za sklapanje fiktivnih brakova

Ministarstvo unutrašnjih poslova i pravosuđa Austrije usaglasili su nacrt reforme zakona, kojim se predviđaju strože kazne za sklapanje fiktivnih brakova samo radi obezbeđivanja boravišne dozvole strancima. U Austriji, prema procenama, godišnje se sklapa oko 2.000 lažnih brakova koji imaju za cilj samo obezbeđivanje boravišnih i radnih papira strancima koji nameravaju da se dosele u ovu zemlju.
Prema aktuelnom zakonodavstvu, austrijskom građaninu koji je za novac ili iz bilo kojeg drugog razloga, pristao na prividni brak sa strancem, ne preti nikakva kazna.

Stanica Šangaj

Nedavno je austrijska policija razbila bandu Kineza koja se bavila posredovanjem sklapanja lažnih brakova sa Austrijancima. U Gracu su uhapšeni jedan Kinez i dva nezaposlena Austrijanca koji su osumnjičeni da su vrbovali Austrijance za sklapanje lažnih brakova sa Kinezima. Oni su, kako je pokazala istraga, svoje potencijalne „poslovne partnere“ namamili višenedeljnim putovanjem po Kini sa po 2.000 evra džeparca.
Tokom boravka u Kini Austrijanci bi se oženili i prilikom povratka u Austriju, zastali bi u Šangaju, kako bi u konzulatu Austrije zatražili austrijsku vizu za svog bračnog partnera. Konzulat u ovom slučaju nije mogao da odbije izdavanje vize za ulazak u Austriju, u kojoj se kasnije traži boravišna dozvola.

To će se usvajanjem predloga izmene zakona promeniti, jer on sadrži i zatvorske kazne i za Austrijance. Prema tom nacrtu, austrijski državljanin, koji želi da ostvari dobit sklapanjem fiktivnog braka sa strancem, moraće da računa na zatvorsku kaznu do godinu dana. Što se tiče pojma „ostvarivanje dobiti“, navedeno je da nije reč samo o finansijskoj dobiti, već i o naknadi u bilo kom drugom obliku. Austrijancima, koji pristanu na prividni brak, bez ikakve dobiti, umesto zatvorske preti visoka novčana kazna.
Nekažnjeni ostaće samo oni koji, kao znak kajanja za počinjeno krivično delo, podnesu prijavu protiv sebe.

Najlakši put

Prema zvaničnim podacima trenutno postoji 205 izrečenih zabrana ulaska u Austriji strancima zbog fiktivnog braka. Inače, venčanje s Austrijancima u proteklih par godina bio je najlakši način da se zaobiđe godišnja kvota za naseljavanje u Austriju. Ovogodišnja kvota iznosi oko 8.000 mesta, koja su pretežno predviđena za spajanje porodica stranaca koji već žive u Austriji, kao i za ključnu radnu snagu.
Sklapanje braka sa Austrijancem brže obezbeđuje radne i trajne boravišne papire, a olakšava i dobijanje državljanstva.

I dalje će posredovanje u sklapanju takvih brakova, uz ostvarenu dobit, biti kažnjavano zatvorom, ali pod oštrijim odredbama. Umesto kazne do godinu dana zatvora sada je predviđena presuda od tri godine robije.
Ova mera se ne tiče samo organizovanog posredovanja, već i onih koji su zbog koristi, čak samo jednom učestvovali u takvom „poslu“. I posredovanje bez dobiti biće kažnjavano kaznom do godinu dana zatvora. Stranac, koji se venčao s Austrijancem samo zbog papira, prema Nacrtu zakona, koji tek treba da prođe parlamentarnu proceduru – biće proteran.