U Badenu osnovana asocijacija naših studenata

Grupa naših mladih studenata i intelektualaca u Badenu (kanton Argau) nedavno su osnovali asocijaciju koju su nazvali „Pomoć“. Ime, kažu, samo govori o njihovim namerama i ciljevima.
Ideju da osnuju „Pomoć“ nosili su još kao đaci, studenti, a sada su diplomirani pravnici, psiholozi, ekonomisti, informatičari, lekari… Naime, u svojim kućama, na primeru roditelja koji često nisu poznavali jezik, zakone i prava, domaćina, osetili su razne „muke“ kojih sada žele da poštede naše ljude. Od običnih prevoda, preko ispunjavanja raznih formulara i poreza, pravnih saveta, do tumačenja ovdašnjih zakona…
Skromni, sa željom da skoro ostanu anonimni, pričaju da su poslove podelili po stručnim resorima tako da njihove stranke mogu da se jave na telefona 056/430 00 10 ili da navrate u Vetingen (Landstr 4). Dobiće pomoć od „specijalista“ koji su već na neki način potvrdili svoju stručnost, jer iste poslove obavljaju na radnim mestima širom Švajcarske.

Svesni korena

– Ova asocijacija je više od pomoći jer ona potvrđuje da su i druga i treća generacija svesne svojih korena – priča Miodrag Lukić (45), književnik iz Badena i dodaje da je asocijacija „Pomoć“ trebala da bude osnovana „još juče“, jer su problemi koji su snašli naše ljude na raznim poljima veliki, a novca za plaćanje usluga advokata je sve manje.

Ova grupa inventivnih „momčina“ rešili su da se bave i organizacijom kulturnih priredbi kako za naše, tako za i za domaćine i ostale strance, jer smatraju da je dvosmerna integracija „davanje ali i primanje“.
Na polju kulture već su se potvrdili pošto su početkom marta organizovali projekciju filma u Vetingenu „Jesen stiže, Dunjo moja“, gde im je gost bio i sa njima se družio LJubiša Samardžić. Do kraja godine planirano je gostovanje još nekoliko naših glumaca i poznatih imena iz oblasti muzike, književnosti, medicine, crkve…
Rade timski i nemaju „vođu“. Radan Dabetić (26), informatičar, kaže:
– Ovo je nešto novo u Badenu ali mi pozivamo sve naše kolege širom Švajcarske da nam se pridruže i da pomognemo ljudima iz celog sveta koji nam se obrate, a prvenstveno ljudima sa prostora bivše Jugoslavije. Naravno, ima posla ali je veliko zadovoljstvo kada vidite osmeh na licu umornog čoveka kojem ste pomogli.

Od srca

– Meni su pomogli od srca, kao da su moja deca – ispoveda se Momor Bubulj (60) iz Rora i dodaje da im neće nikada zaboraviti jer je „otanjio“ sa novcem, pošto je sat advokata 250 franaka. – Samo oni tako školovani i umni mogu pomoći imidžu Srba. Svima ću raditi na svadbama kada se budu ženili i udavali.

Zoran Janković (25), diplomirani elektro inženjer, saopštava da je još malo naših ljudu koji koriste računare, posebno druge generacije i da je cilj asocijcije „Pomoć“ da se organizuju kursevi za početnike ili po potrebi i za programere.
– Naši ljudi će moći na našim internet stranicama da pronađu odgovarajuće formulare na srpskom i nemačkom jeziku iopuniti ih sami – priča pravnik, Nenad Prokić (26) i poziva i druge kolege u drugim kantonima da osnuju iste asocijcije. Jer, kako kaže, dužni smo našim roditeljima i rodu.
Dve stasite devojke, Marijeta Kalba (24) ekonimsta i Nataša Mirosavac (24), psiholog, u smehu pričaju da ime je lepo u društvu „kavaljera“, a najsretnije su kada imaju priliku da pomognu onima kojima je pomoć potrebna.