Karavan kulture obogaćen u Beču

Članovi kulturno-integrativnog udruženja Fokus ugostili su Karavan kulture, koji je krenuo iz Beograda i preko Slovenije stigao do Beča. Zbog epidemioloških mera predstavljen je program članovima i prijateljima udruženja Fokus u ograničenom broju.

U programu su učestvovali etno-grupa Gledanice i Ratislav Blagojević, glumica Jasmina Stojiljković, prof. Petar Gojković, inače vođa puta i idejni tvorac Karavana kulture, koji ima za cilj da širi misiju ljubavi, spaja i povezuje ljude u dijaspori sa maticom Srbijom.

Vesna Jovanović Klinger je, pozdravljajući goste, istakla da je Srbija u srcima svih koji žive i rade daleko od rodnog kraja.

– San je svih nas da se jednog dana vratimo u otadžbinu na svoja ognjišta. Ovde smo svi na istom zadatku, da širimo ljubav i doprinosimo postizanju sloge i jedinstva među nama, da nastavimo putevima Tesle, Pupina, Milankovića i svih znamenitih Srba širom sveta, da ne zaboravimo, ko su nam preci i da naša deca, potomci nastave tamo gde smo mi stali zapečaćeni Svetosavljem i Svetosavskim duhom i ovekovečeni kosovskim zavetom – rekla je ona.

Prisutnima se obratio Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Beču, a posle zvaničnog dela programa, nastavljeno je druženje u jednom restoranu gde su se pridružili operska primadona Olivera Miljaković i biznismen Zoran Kalabić, koji je pomogao u realizaciji dočeka Karavana kulture.

Drugog dana boravka u Beču učesnike Karavana kulture je u Sabornom hramu Svetog Save primio episkop austrijsko-švajcarski Andrej, a istoričar Volfgang Rorbah je podsetio na istoriju postojanja Srba na ovim prostorima. On je govorio i o nastanku hrama, koji svedoči o dugom prisustvu Srba u Beču.

Posle blagoslova vladike, Karavan kulture je nastavio put za Švajcarsku i Francusku, a putešetstviju se pridružila Jana Jevtić, članica Fokusa.

Tragom znamenitih Srba

Drugog dana, organizovana je i šetnja “Tragom znamenitih Srba u Beču”, tokom koje je turistički vodič Ilinka Mastilović prenela gostima samo deo velikog znanja o slavnim srpskim velikanima koji su živeli i radili u Beču.

Dogodine još bolji

U znak sećanja na boravak Karavana kulture u Beču Vesna Jovanović Klinger prof. Petru Gojkoviću predala je prigodan poklon – akvarel slikarke Nataše Pajković.

Vođa Karavana kulture je zahvalio na gostoprimstvu i poželeo da ova misija bude iz godine u godinu još bolja i da prikaže svetu da Srbi žele prijateljske odnose sa svim dobrim ljudima.

Negovanje kulturne baštine i stvaralaštva jednog naroda je pečat identiteta i Karavan kulture, dodaje, treba da bude iz godine u godinu sve osmišljeniji i na osnovu ovog prvog iskustva treba raditi na njegovom unapređenju narednih, zajednička je ocena.

Чланак Karavan kulture obogaćen u Beču се појављује прво на Vesti online.

Original Article