Kandidatura Beograda za međunarodnu izložbu – EXPO 2027 – predana u Parizu

more

Ambasadorka Nataša Marić predala kandidaturu Beograda za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe u Beogradu – EXPO 2027
Foto: Ambasada Republike Srbije u Parizu

Predstavnici ambasade Republike Srbije u Parizu predali su pismo kandidature za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe u Beogradu – EXPO 2027, koje je potpisala predsednica Vlade Ana Brnabić. „Predlog je da se Specijalizovana izložba BEOGRAD EXPO 2027/ EXPO BELGRADE 2027 sa temom “Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve”/“Play for Humanity – Sport and Music for All” održi u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine. Održavanje međunarodnih izložbi, kao što je EXPO 2027, predstavlja jedinstvenu priliku za promociju svih privrednih, turističkih i kulturnih potencijala zemlje domaćina“, istaknuto je u srpskom ambasadi u Parizu.

Republika Srbija i Beograd su dokazali da poseduju sposobnost, organizacione, stručne i ljudske kapacitete za organizaciju najvećih međunarodnih događaja, a organizacija ovako velikog i značajnog događaja u našem glavnom gradu podrazumeva oslanjanje na sve potencijale koje Republika Srbija ima.

„Ukoliko dobijemo organizaciju, važno će biti i iskustvo koje naša zemlja ima kao učesnik na izložbama ovog tipa u prošlosti, a poslednje takvo je Dubai EXPO, na kojem je Srbija ostvarila dobru promociju i vidljivost. Organizacijom međunarodno priznate izložbe EXPO BEOGRAD 2027 Republika Srbija bi se jasno pozicionirala kao ekonomski, kulturni, ali i politički centar ovog dela Evrope“, dodato je u ambasadi.

Osim Srbije, kandidaturu za domaćina Specijalizovane izložbe 2027/28 predali su država Minesota, SAD, sa temom „Healthy People, Healthy Planet: Wellness and Well Being for All“ i Puket, Tajland, pod temom “Future of Life: Living in Harmony, Sharing Prosperity”.

Prethodni specijalizovani EXPO je održan u Astani 2017. godine, a naredni, planiran za 2023. godinu, biće održan u Buenos Ajresu. Inače Međunarodni biro za izložbe (BIE) organizuje četiri stalne vrste izložbi: Svetske izložbe kapaciteta, kao što je ovogodišnji EXPO u Dubaiu, Specijalizovane izložbe, Hortikulturalne izložbe i Trijenale u Milanu.

moreOriginal Article