Kad zaigraju Šumadinci!

Prošle subote u domu Srpske Narodne Odbrane u Kenli Vejlu održano je šumadijsko veče. Žagor, dečja graja, igra i pesma su gospodarili prostorijama SNO.

Razdragana lica roditelja i dece, baka i unuka, momaka i devojaka, upotpunjena svirkom narodnog orkestra, podsećala su na Šumadiju i na Gružu, što je konstatovao i voditelj ove večeri Goran Nikolić, umetnički rukovodilac novoosnovane Akademije Krug.

Cela subotnja manifestacija i održana je pod sloganom preuzetim iz stihova narodne pesme – Devojke iz Gruže, lepe su k’o ruže.

Goran Nikolić je u kratkom uvodu u ime domaćina poželeo dobrodošlicu i najavio program u kojem je dominirao folklor sa tradicionalnim igrama iz Šumadije. Različiti uzrasti igračica i igrača, odevenih u raskošne narodne nošnje, dali su posebnu čar ovom druženju Šumadinaca i njihovih prijatelja iz ostalih krajeva Srbije i drugih srpskih zemalja.

I opet se pokazalo da su Srbi veseljaci gde god da žive i odakle god da dolaze. Naš narod gaji i čuva svoju tradiciju, a sve je uvek lakše uz igru i pesmu. I nova uprava Srpske Narodne Odbrane nije krila zadovoljstvo zbog pune sale dobro raspoloženih gostiju i izrazili su nadu da će prostorije kluba sve češće biti stecište okupljanja i dobrog provoda pripadnika naše zajednice.

Oduševili: Igor Lišević i Jana

Aplauzi za Igora i Janu

Posebne simpatije kod publike izazvali su najmlađi članovi „Kruga“ – dečak Igor koji je govorio “Lazarevu kletvu“ i devojčica Jana koja je otpevala pesmu „Oj, Kosovo, Kosovo“, što je publika ispratila gromoglasnim aplauzom.

Aplaudiralo se svim grupama koje su učestvovale u programu koji je odisao ljubavlju prema Šumadiji, njenoj kulturi i običajima.

Majstori pesme

Ton ovoj večeri davao je narodni orkestar sa pevačicom Radmilom Misić i pevačem Duletom Milivojevićem, a Slavče Dinić i Zoran Kojić na harmonici i klavijaturama su majstorski ispratili ovaj pevački par.

Чланак Kad zaigraju Šumadinci! се појављује прво на Vesti online.

Original Article

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.