Jos cekamo odgovor matice

Savesno radeci na dosadašnja dva sastanka Saveta dijaspore predsednik prof. je po povratku donosio lepe vesti za one koje predstavlja. Sa mnogo zadovoljstva prenosio je sunarodnicima da su na sastancima u Beceju i Temišvaru uoblicena cetiri zahteva koja su formulisana, potpisana i prosledena predsedniku republike Vojislavu Koštunici, republickim predsednicima i premijerima, predsednicima parlamenata i Saveznoj vladi. Medutim, sve ne tece glatko.
– Tada smo reagovali sa oduševljenjem. Nagovešteno je da cemo dobiti pravo glasa u inostranstvu! Dogovorili smo se da ce oni koji nemaju državljanstvo moci da ga dobiju po više osnova. Što se tice vojne obaveze, za sve koji imaju dvojna državljanstva nece morati da dobijaju saglasnost Generalštaba kako bi mogli da žive u inostranstvu. Odobreno nam je i da se ukljucimo u razradu Ustavne povelje Srbije i Crne Gore. Ali…
To „ali“ je nastavak koji splašnjava optimizam. Gospodin Nestorovic tumaci:

– I dalje na sve to cekamo konkretne odgovore, a ukoliko uskoro ne dodu, mi cemo se nametati, ponovo zahtevati sastanke i ne mrdati ispred vrata dok nas ne prime. Ako u matici nema interesovanja za nas i naše probleme, onda Savet dijaspore nema opravdanja. Mi moramo biti dosledni, a ja cu im to reci glasno i jasno!
Od predsednika Saveta dijaspore culi smo i sportsku vest:
– Sastao sam se sa predstavnicima Fudbalskog saveza Jugoslavije. Tu nam je u susret izašao izuzetno kvalitetan sastav FSJ, odnosno jaka delegacija koja nas je predstavljala i na Kongresu u Londonu. Razgovarali smo o fudbalu u dijaspori i ugovorili saradnje fudbalskih klubova iz rasejanja i FSJ, a konkretnije je bilo reci o organizovanju turnira, kao i da se naš dijasporski fudbal ukljuci u Kup Jugoslavije.