Jagodnjak: Rodu i narodu uz muziku, pesmu i igru

Prvog dana decembra kada se obeležavalo sto godina od stvaranja prve južnoslovenske države, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Prosvjetin pododbor u Jagodnjaku uz saradnju i podršku opštine Jagodnjak, organizovao je dvočasovni koncert u slavu srpskim junacima iz vremena Prvog svetskog rata i svim učesnicima i akterima turbulentnih dešavanja od pre jednog veka.

Bio je to kolažni koncert začinjen pesmom, muzikom i igrom u kom su nastupili folkloraši Prosvjetinog pododbora u Jagodnjaku, SKUD-a „Jovan Lazić“ iz Belog Manastira i Prosvjetinog Ansambla narodnih igara iz Vukovara, recitatori Sanja Marković i Jelena Kozolić i pevačka grupa iz Jagodnjaka.

– Ovaj jubilej obeležićemo pesmom, igrom i pričom o onome kako su ovi krajevi doživeli i proživeli to vreme, sećanjem na one kojih nema, na one koji su ostavili svoje kosti na Kajmakčalanu, u Albaniji, na Krfu – istakla je predsednica pododbora Prosvjete iz Jagodnjaka Nada Šalajić.

Sam program bio je prilagođen i tematski vezan upravo za period iz vremena Prvog svetskog rata i neposredno nakon njega tako da je prisutna publika u punoj sali Doma kulture imala priliku da čuje poznate, ali uvek rado slušane pesme i recitacije u kojima se opisuje junaštvo i tragedija srpskog naroda tokom druge decenije dvadesetog veka.

– Ovo je prvi naš program ove godine jer imamo smenu generacija u ansamblu, radimo sa novom decom i sve iz početka. Nemamo ni srednju ni stariju grupu, a za ovu priliku smo skupili omladince koji više nisu aktivni igrači – naglasila je Šalajić.

Od ukupno 19 tačaka koje su izvedene te večeri, publiku je posebno oduševila poslednja tačka i nastup Ansambla narodnih igara sa koreografijom „Kolubarsko povečerje“.

The post Jagodnjak: Rodu i narodu uz muziku, pesmu i igru appeared first on srbi hr.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.