Izraelska vojska potvrdila završetak operacije u bolnici Naser na jugu Gaze

izraelska-vojska-potvrdila-zavrsetak-operacije-u-bolnici-naser-na-jugu-gaze

Izraelske odbrambene snage su danas potvrdile da su završile „preciznu i ograničenu“ operaciju u bolnici Naser na jugu Pojasa Gaze i da su pritvorile oko 200 osumnjičenih „terorista“.

Tokom operacije i toj bolnici u Kan Junisu nađene su zapečaćene kutije sa lekovima i imenima izraelskih talaca na njima i nekoliko komada oružja koje pripada operativcima Hamasa, preneli su izraelski mediji.

Mnogi pritvoreni su članovi ekstremističkih organizacija koji su bili umešani u napade na jug Izraela 7. oktobra i imaju veze za taocima koje drži Hamas, tvrdi IDF.

Izraelski taoci su ranije držani u toj bolnici, sudeći po svedočenju oslobođenih Izraelaca koji su oteti tog dana i odvedeni u Gazu, posle čega je počeo rat.

Vojna operacija je izvedena da se osigura „minimalno ometanje tekućih bolničkih aktivnosti i da se ne povrede pacijenti i medicinsko osoblje“.

Vojska tvrdi da je isporučila generator da se zameni bolnički koji je prestao da radi i da su svi vitalni sistemi bolnice nastavili da rade, te da snabdevanje strujom nije prekidano.

Uz to su hrana, voda i lekovi i hrana za bebe isporučeni bolnici u saradnji sa vojskom, a nekoliko pacijenta u kritičnom stanju preneto u druge medicinske centre na zahtev bolničkog osoblja i u saradnji sa međunarodnom zajednicom.

U saopštenju se najavljuje nastavak operacija u skladu sa međunarodnim pravom protiv Hamasa koji Izrael smatra terorističkom organizacijom i za koju kaže da deluje iz bolnica i civilne infrastrukture.

Jedan od nekoliko lekara koji su ostali u bolnici Naser je pre nekoliko dana za CNN situaciju u njoj opisao kao očajnu i katastrofalnu jednu nedelju posle opsade izraelskih snaga i upada u nju.

On je u telefonskom razgovoru za američku TV mrežu rekao da u bolnici nema struje, kiseonika, grejanja, a da jedva ima hrane i vode.

Naser je bila jedna od najvećih bolnica u funkciji u enklavi pre nego što su u nju ušle izraelske snage posle intenzivnog bombardovanja.

Post Views: 149

Originalni tekst