Izložba fotografija o staroplaninskom kamenom selu Gostuša u Sofiji

Autorka izložbe i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša Elena Vasić Petrović rekla je agenciji Beta, da je velika čast što je izložba otvorena u Nacionalnom etnografskom muzeju u Sofiji.

“Izložba o Gostuši izazvala je veliko interesovanje kod publike u Sofiji jer je reč o selu koje je veoma blizu bugarske prestonice i predstavlja turistički potencijal. Posle Sofije izložba će gostovati i u Plovdivu i Staroj Zagori”, rekla je Vasić Petrović.

Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša sprovodi projekat da se celo selo, zvano još i “kameno selo”, zaštiti i proglasi za nepokretno kulturno dobro, zbog sačuvane stare arhitekture narodnog graditeljstva kuća od drveta, kamena i zemlje i očuvanog autentičnog ambijenta.

Vasić Petrović dodaje da su na izložbi u Sofiji prezentovali taj projekat, njegove faze, kao i najznačajanije objekte u selu.

“Napravili smo 286 kartona, odnosno ličnih karata svakog objekta u selu bez obzira u kakvom su oni stanju. Pored katastarske parcele, opisa objekata, čemu su služili i ko su vlasnici, prezentovali smo i tehničke mere zaštite objekata i smernice za obnovu”, rekla je Vasić Petrović.

Za projekat o izradi studije zaštite sela Gostuša, Zavod je nedavno dobio nagradu Evropske komisije i Evropa nostre, a Vasić petrović ističe da će u narednom periodu promovisati tu nagradu.

Prema njenim rečima, u planu je da se u Gostuši otvori restauratorski kamp i pomogneo meštanima sela čijim kućama je potrebna restauracija da se one saniraju.

“Ujedno studentima i mladim stručnjacima se pruža prilika da nastave istraživanja u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa, starog načina graditeljstva i starih zanata”, rekla je Elena Vasić Petrović.

Organizator izložbe je Fondacija “Balkansko nasleđe”.