Izbor delegata u septembru

Radna grupa za pripremu Skupštine dijaspore u Austriji održala je u sredu uvece sastanak na kojem je razmatran završni nacrt dokumenta kojim bi se regulisalo formiranje takvog tela.
Pripreme oko formiranja Skupštine dijaspore time ulaze u završnu fazu, tako da bi izbor clanova, kako je sada planirano, mogao da se obavi tokom septembra.
“Savet dijaspore je telo koje ne želi da se namece kao organizacija kojoj bi bila podredena sva vec postojeca udruženja, zajednice i klubovi. Nema potrebe za strah, jer nece biti diktata iz Beograda. Savet dijaspore pruža mogucnost dijaspori da direktno komunicira sa vlastima u otadžbini. Predstavnici Saveta dijaspore su glas dijaspore u Beogradu”, objasnio je clan Saveta dijaspore iz Austrije Aleksandar Leko za “Vesti”.
On je naglasio da je Skupština telo u kojem bi trebalo da budu prisutni predstavnici svih postojecih organizacija. Istakao je i da je uspostavljen i kontakt sa predstavnicima manjina iz Jugoslavije koje žive u Austriji, koje su, takode, pozvane da ucestvuju u radu buduce Skupštine.
“Svi koji smatraju Srbiju i SRJ svojom maticom su dobrodošli, bez obzira odakle su”, kazao je Leko.
Skupštinu ce ciniti predstavnici postojecih asocijacija svih pokrajina, jedan broj nezavisnih kandidata, i kao i jedan predstavnik Srpske pravoslavne crkve.
“Svesni smo problema da je do nezavisnih kandidata teško doci. Izbori nezavisnih kandidata treba da budu što demokratskiji, a najverovatnije prvi odziv biraca bice slab”, ocenio je on.
Predlog završnog dokumenta predat je svim clanovima Radne grupe, a veceras, u Salcburgu, na sastanku Saveza srpskih udruženja u Austriji, ovaj dokument bice podeljen i predstavnicima pokrajina. Na predlog se mogu dati primedbe do 10. septembra, a potom se krece u proces osnivanja Skupštine dijaspore u Austriji.