Istočna Afrika na fotografijama Kolomana Trčke

Posetioci će tokom stručnog vođenja imati priliku da upoznaju neobičnu biografiju Kolomana Trčke (Zrenjanin, 1909 – Beograd, 2000) koji je, vođen poslom u trgovini kože, sa nepunih 30 godina krenuo na daleka putovanja, u susret ljudima i kulturama istočne Afrike.

„Pre Drugog svetskog rata, retki su bili pojedinci sa naših prostora koji su neposredno upoznali Afriku južno od Sahare i tada zabeležili svoje utiske foto-aparatom. Zahvaljujući ranijim istraživanjima i izložbama, javnosti su poznate fotografije koje su u različitim afričkim zemljama snimili lekar Kosta Dinić, novinar i putnik Milorad Rajčević, kao i Rastko Petrović, pisac, diplomata i umetnik, a sada je predstavljena i bogata zbirka fotografija Kolomana Trčke.

Kao amater na polju fotografije, Koloman Trčka je bio posvećeni hroničar svog vremena i plodan stvaralac. Njegov umetnički senzibilitet ogleda se naročito u izražajnoj snazi afričkih portreta, duhovitom kadriranju poslovnih Evropljana, pejsažima ispunjenim igrom svetlosti i senki, likovnosti i kompozicijama – prikazanim na prvoj izložbi posvećenoj njegovom fotografskom umeću koja je u toku u Muzeju afričke umetnosti", navodi autorka izložbe Marija Miloš.

Na osnovu tumačenja dokumentarnog karaktera fotografija Kolomana Trčke kao što su štrajk lučkih radnika na ulicama Mombase i plantaže pamuka, kafe, kokosa i drugih izvoznih sirovina, u okviru stručnih vođenja koja će se u avgustu održavati svake nedelje u 11 časova biće predstavljeni različiti vidovi evropske kolonijalne politike i privrede, uticaj na kulturne sisteme gradskog i seoskog stanovništva istočke Afrike, kao i njihova međusobna prožimanja.

Poseban segment izložbe čine fotografije koje čuvaju uspomene na trenutke provedene sa prijateljima i porodicom, na druženja, izlete, doživaljaje, ukazujući na jedinstvenu ulogu koju fotografija ima kao lični, intimni zapis u privatnom životu.

Kao prateći program uz izložbu „Kenija, Tanzanija i Uganda: 1937-1939. Fotografije Kolomana Trčke" osmišljene su i dečje kreativne radionice „Štitovi i nakit u tradiciji naroda Kikuju: oblici, boje i značenja" koje će biti organizovane takođe svake nedelje u avgustu. Deca će na kreativnim radionicama upoznati različite vidove ukrašavanja mladih i običaje koji su pratili odrastanje u kulturi Kikujua, najbrojnijeg naroda Kenije. Učesnici će napraviti svoje štitove, ukrasna oglavlja i pojaseve po uzoru na oblike, boje i motive zastupljene u tradicijama naroda Kikuju. Dečije kreativne radionice vodiće Dragana Ćurčin, studentkinja antropologije i Ana Knežević, kustos.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.