Istočna Afrika na fotografijama Kolomana Trčke

Posetioci će tokom stručnog vođenja imati priliku da upoznaju neobičnu biografiju Kolomana Trčke (Zrenjanin, 1909 – Beograd, 2000) koji je, vođen poslom u trgovini kože, sa nepunih 30 godina krenuo na daleka putovanja, u susret ljudima i kulturama istočne Afrike.

„Pre Drugog svetskog rata, retki su bili pojedinci sa naših prostora koji su neposredno upoznali Afriku južno od Sahare i tada zabeležili svoje utiske foto-aparatom. Zahvaljujući ranijim istraživanjima i izložbama, javnosti su poznate fotografije koje su u različitim afričkim zemljama snimili lekar Kosta Dinić, novinar i putnik Milorad Rajčević, kao i Rastko Petrović, pisac, diplomata i umetnik, a sada je predstavljena i bogata zbirka fotografija Kolomana Trčke.

Kao amater na polju fotografije, Koloman Trčka je bio posvećeni hroničar svog vremena i plodan stvaralac. Njegov umetnički senzibilitet ogleda se naročito u izražajnoj snazi afričkih portreta, duhovitom kadriranju poslovnih Evropljana, pejsažima ispunjenim igrom svetlosti i senki, likovnosti i kompozicijama – prikazanim na prvoj izložbi posvećenoj njegovom fotografskom umeću koja je u toku u Muzeju afričke umetnosti", navodi autorka izložbe Marija Miloš.

Na osnovu tumačenja dokumentarnog karaktera fotografija Kolomana Trčke kao što su štrajk lučkih radnika na ulicama Mombase i plantaže pamuka, kafe, kokosa i drugih izvoznih sirovina, u okviru stručnih vođenja koja će se u avgustu održavati svake nedelje u 11 časova biće predstavljeni različiti vidovi evropske kolonijalne politike i privrede, uticaj na kulturne sisteme gradskog i seoskog stanovništva istočke Afrike, kao i njihova međusobna prožimanja.

Poseban segment izložbe čine fotografije koje čuvaju uspomene na trenutke provedene sa prijateljima i porodicom, na druženja, izlete, doživaljaje, ukazujući na jedinstvenu ulogu koju fotografija ima kao lični, intimni zapis u privatnom životu.

Kao prateći program uz izložbu „Kenija, Tanzanija i Uganda: 1937-1939. Fotografije Kolomana Trčke" osmišljene su i dečje kreativne radionice „Štitovi i nakit u tradiciji naroda Kikuju: oblici, boje i značenja" koje će biti organizovane takođe svake nedelje u avgustu. Deca će na kreativnim radionicama upoznati različite vidove ukrašavanja mladih i običaje koji su pratili odrastanje u kulturi Kikujua, najbrojnijeg naroda Kenije. Učesnici će napraviti svoje štitove, ukrasna oglavlja i pojaseve po uzoru na oblike, boje i motive zastupljene u tradicijama naroda Kikuju. Dečije kreativne radionice vodiće Dragana Ćurčin, studentkinja antropologije i Ana Knežević, kustos.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.