Igrom i pesmom kroz Srbiju

igrom-i-pesmom-kroz-srbiju

Z. Mirković

NASTUPILI VIŠE PUTA: Prvi ansambl Jedinstva

Više od pola veka, Kulturno-umetničko društvo Jedinstvo iz Beča čuva tradiciju i kulturu srpskog naroda u Austriji. I baš kao što je Jedinstvo, kao najstariji klub, neodvojivi deo istorije Srba u Beču u prethodnih 50 godina, tako je godišnji koncert deo tradicije ovog udruženja.

U Jedinstvu ne propuštaju da se, s početkom nove sezone, okupe i sa prijateljima iz još nekoliko društava, održe koncert kao uvertiru za nove nastupe i takmičenja. Ni ovog puta nije izostala vedra atmosfera u večeri posvećenoj igri, pesmi i druženju. Salom su odzvanjali muzika, pesma smeh i dečja vriska.

Nikolić sa mladim folklorašima

Publika je mogla da uživa u celovečernjem programu, koji su uglavnom činile igre iz Šumadije i južne Srbije, koje su izvodili svi, od najmlađih igrača do prvih ansambala. Uz domaćine su učestvovali

KUD Osmeh iz sela Udovice, KUD Vranovo iz Vranova, dva društva iz okoline Smedereva koja su prvi put gostovala u prestonici Austrije, zatim KSD Bambi iz Beča, KUD Dukat iz Trajskirhena, KUD Mladost iz Leobersdorfa i Mali hor Prosvjete.

Za početak programa, najlepša slika, pred publiku su stali mališani iz škole folklora Jedinstva, da bi posle njih Đurđina Grujić izvela pesmu “Ajde, Jano”. Zatim su redom nastupali pioniri KUD Dukat iz Trajskirhena i izveli igre iz Šumadije, pa prvi ansambl KUD Osmeh koji je igrom i pesmom predstavio Levač, a prvi ansambl KSD Bambi iz Beča je izveo koreografiju “Beogradski mali pijac”, igre i pesme iz okoline Beograda.

Pesme “Veseli se srpski rode” i “Kad si srećan” izveo je Mali hor Prosvjete, a zatim su pioniri Jedinstva zaigrali igru “Pčela i med”. Usledile su zatim igre iz okoline Leskovca, koje je izveo prvi ansambl KUD Vranovo, pa igre iz doline Nišave srednjeg ansambla KUD Dukat i za kraj prvog dela igre iz Jasenice, koje je izveo prvi ansambl kluba domaćina.

KSD Bambi

Posle pauze, nastavljeno je u istom ritmu, pa su tradiciju Crnorečja doneli članovi prvog ansambla KUD Osmeh , Kobišnjicu je predstavio srednji ansambl Jedinstvo, a prvi ansambl Mladosti iz Leobersdorfa je odigrao “Krajište”.

Prvi ansambl Bambija izveo je igre iz okoline Niša, Šumadiju je svojom koreografijom predstavio prvi ansambl iz Vranova, a pioniri Jedinstva – Levač. Prvi ansambl Dukat igrom je sve poveo u Leskovac, posle čega je numeru “Zvona Notr Dama” otpevala Klara Krezić. Za kraj izuzetnog koncerta, prvi ansambl Jedinstva doneo je igre iz Bujanovca.

Aleksandar Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora kaže da je izuzetno važno da klubovi poput Jedinstva, koji postoje više od 50 godina, opstanu kao primer kvalitetnog višedecenijskog rada i istrajnosti na očuvanju srpske tradicije i kulture. Posebno je nagalasio značaj Jedinstva, kao najstarijeg kluba u Austriji.

– Oni imaju ogroman značaj. Jedinstvo daje pravi primer na koji se način dugoročno opstaje i kako se ispravno radi – istakao je Stanković.

PRVI PUT U BEČU: KUD Vranovo

Vratio se u svoju kuću

Koncert je tradicionalan, ali je koreograf Jedinstva novi. Zapravo, novu uloga u klubu u kojem je ponikao dobio je Bruno Nikolić, dete Jedinstva. Sada je dobio priliku da ih priprema za takmičenja i koncerte.

– Dobro sam primljen od strane uprave i članova, a kad su roditelji čuli da sam ja dete Jedinstva, bilo je veće zadovoljstvo. Drago mi je da sam se vratio tamo gde sam odrastao, ponikao. Ovo je moja druga kuća, Jedinstvo je moja ljubav – kaže Nikolić za “Vesti”.

Posebno ga raduje što je došlo mnogo novih članova, naročito dece.

“Počeli smo uvežbavanje novih koreografija, spremamo se za Austrijsku smotru folklora, 18. novembra, nastupićemo sa pionirima i srednjim ansamblom”, dodaje on.

Uskoro počinje i priprema nove koreografije i za prvi ansambl, za Smotru koja će biti održana u martu naredne godine i koja će im, nadaju se u “Jedinstvu”, doneti plasman na Evropsku smotru folklora.

Kao domaćini, prikazali su se u pravom svetlu. Od pet ansambala, nastupila su četiri, a samo su veterani bili opravdano odsutni.

– Tu su nam školica folklora, pioniri, omladinski uzrast i prvi ansambl. U svakom uzrastu imamo značajan broj članova. U školici i kod pionira nastupaju sva deca. U omladinskom ansamblu imamo više od 30 članova, među kojima je i moj sin. Prvi ansambl broji skoro 40 igrača. Atmosfera je odlična, na dobrom smo putu – rekao je Nikolić.

Mali hor Prosvjete

Podrška lokalnih vlasti

Aleksandar Stanković ističe da prethodnih nekoliko godina možda i celu deceniju, austrijske vlasti imaju sve veće razumevanje i podršku za srpske klubove.

– Razumeju našu potrebu da ovde u Austriji očuvamo svoju tradiciju i kulturu. Kroz brojne projekte, ali i kroz direktnu podršku podržavaju sve naše kulturne manifestacije – dodao je Stanković.

BUDUĆNOST UDRUŽENjA: Škola folklora Jedinstva

Brojne zvanice

Priredbi u prepunoj sali prisustvovali su, između ostalih, Aleksandar Nikolai, predsednik 2. bečke opštine i njegov zamenik Kristof Cih, Žarko Obradović, ambasador Srbije pri međunarodnim organizacijama u Austriji, Safak Akčaj i Astrit Rumpol, poslanice Socijaldemokratske partije u Bečkoj skupštini, predstavnici društava Prosvjeta, A:kultura, Srpski centar i drugih srpskih organizacija.

Detaljnije